Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите от СЗО си поставиха срок до една година да се договорят за глобално споразумение за пандемиите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните членки на СЗО не успяха да се договорят за глобално споразумение за пандемиите в рамките на Световната здравна асамблея. 194-те държави членки на Световната здравна организация преговарят от две години. Надеждата беше, че ще успеят да се договорят тази седмица за окончателен текст на споразумение, което ще им помогне да бъдат по-добре подготвени при бъдещи пандемии. Преговорите обаче ще продължат за преодоляване на различията между богатите и бедните държави за разпределяне на ваксини и уточняване на мерки за реагиране при пандемия. Беше поставен краен срок за постигане на договореност - максимум до една година.

Според генералния директор на СЗО доктор Тедрос Гебрейесус решението за сключване на глобално споразумение за пандемиите в рамките на година показва колко силно страните се стремят към това, защото следващата пандемия е само въпрос на време.

Държавите все пак постигнаха сделка за изменение на вече съществуващите и правно обвързващи Международни здравни правила. В тях вече ще има нова категория за извънредни ситуации, свързани с пандемии.

На срещата в Женева беше приета и специална резолюция, в която се подчертава, че климатичните промени са огромна заплаха за общественото здраве заради увеличаване на продоволствената несигурност, замърсяването на въздуха, по-честите природни бедствия и появата на нови инфекциозни заболявания. Бяха одобрени мерки за изграждане на здравни системи, които са устойчиви на измененията в климата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна