Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще се правят всякакви опити позиционирането на г-н Пеевски на международната сцена да се аргументира с политики"

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Предстои изключително грозно, репресивно, корупционно управление, прогнозира досегашният лидер на "Да, България"

| Интервю
Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България.

Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България".

Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са постигнати и са направени реформи, които "отпушват възможността следващо поколение и политици да надграждат това".

"Винаги сме настоявали, че трябва да се положат всички разумни усилия да има редовно правителство. Че правителство трябва да има не какво да е, а реформаторско. ГЕРБ взривиха възможността за съвместно търсене на съгласия и компромиси, взривиха възможността да се говори за тези реформи, не казаха в кампания нито една дума, нищо. (…) По никакъв начин няма да отстъпим от тези съдържателни политики", каза Иванов.

Според него сега "Борисов мрънка, че трябвало да има правителство", но ГЕРБ са взривили възможността да има правителство, базирано на компромиси, което да извърши реформи и са се залепили за Делян Пеевски.

"Борисов избра заради вътрешния министър да събори кабинета. (…) Борисов избра да работи с Пеевски, а не да продължаваме реформите."

Христо Иванов подчерта, че са отказали да съучастват на Пеевски да презареди влиянието си в регулаторите. Той направи паралел с опита за съдебна реформа през 2015 г.  и посочи, че за разлика от тогава, сега на ниво Конституция са направени необходимите промени. 

"Г-н Пеевски има огромен проблем и се опитва по всякакъв начин да го реши. Ще се правят всякакви опити позиционирането на г-н Пеевски на международната сцена да се аргументира с политики", коментира Христо Иванов в предаването "Политически НЕкоректно." Той предупреди, че често пъти водещ може да се окаже не националният интерес, а частният интерес на едно лице и определи това като много опасно.

Борисов знае, че управление с Пеевски ще бъде "изключително грозно, репресивно, корупционно, но няма къде да ходи", отбеляза Иванов. По думите му, Пеевски разполага с обичайния инструментариум – информация, която би могла да причини неприятности.

Ако Борисов има шанс да се измъкне от тази прегръдка, ще опита, но е късно, смята Христо Иванов. Според него са налице и панически опити лидерът на ГЕРБ да постигне примирие с президента Радев.

"Уязвимостта на този кабинет ще води до това, че ще управлява с огромна корупционна динамика и бързо нарастваща репресия. Тези репресии може да свикнат по-далече, отколкото сме свикнали да очакваме."

Според Иванов силно впечатление прави мълчанието на ИТН, които в миналия парламент са се съдрали да критикуват действията с ГЕРБ.

"Сега мълчат като съветска подводница. Вероятно не изключват възможността да стане някаква сглобка."

"Начинът, по който човек се отказва от място в Народното събрание, е пред Народното събрание", обясни той за решението си първо технологично да се закълне като депутат, а след това да се оттегли и от парламента. По думите му, се търси "под вола теле". Иванов изтъкна още, че новата му роля "не е случайна".

Запитан защо си тръгва, той посочи, че преди изборите думите му са били апел и аргумент за подкрепа, но "този апел не произведе необходимото действие".

"Моите призиви - дайте ни подкрепа, за да можем да спрем това, което следва и да наложим друг дневен ред, при положение, че хората избраха това, най-важното оттук нататък не е седенето в НС. Най-важният шанс е да започнем разговор за това как можем да продължим поновому."

Досегашният лидер на "Да, България" констатира, че са претърпели тежка изборна загуба и се е получила "електорална конвулсия", но избирателите им не са затворили вратата, а са се оттеглили, но не са гласували за други партии.

"Отникъде не си тръгвам, не съм млъкнал", декларира той и добави, че като гражданин и активен човек ще продължи да оказва съпротива на това, което следва.

Той критикува и това, че решения на партиите в коалицията ПП-ДБ продължават да се обявяват поотделно и несъгласувано.

Форматите, лидерите, брандовете са техника. Необходим е реалистичен план, изтъкна Иванов, запитан за формулата ПП-ДБ и действията на политическата формация занапред.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна