Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Голяма е вероятността за нови избори, Борисов не иска ГЕРБ да носи отговорност

"По вероятно е да не се реализира идеята с трети мандат"

| Интервю
Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Вероятността да се отиде на избори е още по-голяма, защото Бойко Борисов не иска ГЕРБ да носи отговорност. ГЕРБ има задължението да намери необходимото мнозинство, зад което да застане и да се избере редовен кабинет, макар че няма признаци. Борисов днес прокара тезата за правителство на малцинството, но това няма да реши нито един проблем.

Това прогнозира политологът Георги Киряков в интервю пред БНР.

"Миналия път не състави правителство с първия мандат и Борисов остави на втората политическа сила. По вероятно е да не се реализира идеята с трети мандат и да се отива към нови избори, които очевидно ще донесат задълбочаване на политическата криза.“, коментира Георги Киряков в предаването "12+3“.

 И допълни, че "даже "Възраждане“ очакват нови избори, за да подобрят резултата“:

"Защото бяха единствените, които на изборите подобриха резултата си и разбира се, и ДПС винаги са с добър резултат.“

Според политолога е "очевидно, че компромис трябва да се направи от Бойко Борисов“.

"А той не желае, защото не може да контролира едно управление без да е премиер и не желае. Въпросът е да носи отговорност за правителство, което не е съставено с неговата благословия – той няма да има контрол върху властовите ресурси“, прогнозира той.

И обясни, че "основното послание на Бойко Борисов е, че не иска да управлява в коалиция с ДПС и затова е това бягане по тъча, казвайки, че иска правителство на малцинството и очаква подкрепа от всички политически сили“.

Като пример Георги Киряков посочи, че когато спечелиш избори, имаш дълг и трябва да съставиш правителство, но то минава през мнозинство, през официална коалиция, "така както трябваше да мине управлението на сглобката, а няма такива индикации“.

"Борисов не обича да поема политическа отговорност, когато не е сигурен, че може да контролира управлението на държавата, да държи всички лостове на властта, затова представя себе си и партията си като силата, готова на компромис без той да участва – "не е задължително аз да съм премиер“. Но зад единствената фигура, която ще излъчи за премиер, стои Борисов, за да контролира управлението. Това го прави не за първи път“, смята Георги Киряков.

И аргументите му са: 

"Три мандата винаги е имал предварителна представа, че той вече има мнозинство, което ще контролира. След последните избори няма такива индикации и затова заема позата "аз няма да съм най-отпред“. И ще намери консенсусна фигура и знае, че ще е от ГЕРБ."

Киряков обясни, че има ясен знак за връщането на ДПС във властта – "искат официално да влязат в управлението и да управляват с коалиционно споразумение, от което бяга Борисов - да се носи отговорността от ГЕРБ“.

"ДПС отдавна иска да бъде легитимирана като умерена партия, която може да участва в управлението, особено от времето на Тройната коалиция и с БСП. ДПС има желание официално да се върне в управлението и разпределянето на властовия ресурс“, обясни политологът.

 И е категоричен, че основното задължение на победилата политическа партия е да намери мнозинство, което да застане зад един проектокабинет.

"Ролята на Румен Радев е да направи консултации, но не може да съставя парламентарни мнозинства. Президентът трябва да е равно отдалечен, но не и медиатор. Засега такава заявка за кабинет са дали ГЕРБ и ДПС, третата политическа сила отказва да влезе в преговори. Имаме малки политически сили - ИТН и "Величие", но и те имат условия, които са не толкова приемливи от Борисов и ГЕРБ“, коментира политологът Георги Киряков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна