Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Смущаващ е отказът на Радев. Показва различия в позициите на основните държавни институции

"Случващото се много бързо достига до останалите страни от НАТО. Това е твърде скандална тема"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Силно смущаващ е отказът на президента Румен Радев да ръководи българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това увеличава усещането за политическа криза в страната - за различия в позициите на основните държавни институции.

Това каза пред БНР бившият министър на отбраната Ангел Найденов и бивш депутат от БСП.

"Случващото се много бързо достига до останалите страни от НАТО. Това е един силно смущаващ факт, да не кажа, че това е твърде скандална тема".

"След информацията за приета от Министерски съвет рамкова позиция на страната, очевидно готвена без предварителни консултации или, ако е имало такива, е било игнорирано мнението на държавния глава. Не е особена изненада, че президентът Радев изразява несъгласие с някои от тези позиции", добави той.

Найденов посочи, че не очаква промяна в рамковата позиция на България до срещата във Вашингтон и не мисли, че президентът ще промени своята позиция по отношение на Украйна:

"В предишни парламенти, а и в този - има достатъчно гласове, които подкрепят тъкмо тази позиция, по отношение на военната помощ за Украйна и другите ангажименти, които се очаква да бъдат част от решенията във Вашингтон".

По думите на бившия министър на отбраната Ангел Найденов се очертават 5 основни теми, които ще бъдат фокус на дискусиите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон:

"Централна тема е продължаване на военната помощ и на подкрепата за Украйна. Втора - укрепването на възпиращите и на отбранителния потенциал на Алианса. Трета - гарантиране, че съюзниците изпълняват и ще продължават да изпълняват ангажиментите си да инвестират в собствената си отбрана, както и в колективната отбрана, достигайки нивата от 2%, а някои страни вече предлагат и увеличаване до 2,5 и 3%. Четвъртата тема - сътрудничеството на отбранителните индустрии, увеличаване на производствения капацитет на страните членки. Петата тема е укрепване на глобалните партньорства на Алианса с фокус върху Азиатско-тихоокеанския регион".

Интервюто на Людмила Железова с Ангел Найденов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна