Слушайте!

Снимка: Датско-българско културно дружество

Есенен фестивал събира датчани и българи в град Орхус

Традиционният есенен фестивал, организиран от Датско-българското културно дружество, и тази година пренася в град Орхус късче от България чрез магията на нашенския фолклор и на традиционните кулинарни специалитети. Организаторите обещават добро..

публикувано на 10.11.23 в 10:25

Сръбските власти провалиха представянето на българска книга в Босилеград

В Деня на Западните покрайнини - 8 ноември намеса на полицията провали представянето в Босилеград на книгата "Елегия за Краището”, предаде БТА. Група цивилни полицаи от община Сурдулица обискираха помещенията на Културно-информационния център (КИЦ)..

публикувано на 09.11.23 в 08:34

Честваме 125 години от освещаването на желязната църква "Свети Стефан“ в Истанбул

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел посети българската желязна църква "Св. Стефан“ в Истанбул, заедно с министъра на културата Кръстю Кръстев. През 2023 г. се навършват 125 г. от освещаването на храма. Вицепремиерът подчерта, че църквата е..

публикувано на 09.11.23 в 08:18
Марин Григоров

20 моста, 3 реки, 47 км – българин обиколи с плуване остров Манхатън на Ню Йорк

В първите дни на октомври българинът Марин Григоров обиколи с плуване нюйоркския остров Манхатън. Водното трасе е с дължина 47 км и е известно като "20 моста". Става дума за най-дългото в света регулирано еднодневно плуване в открити води. Подобни..

публикувано на 08.11.23 в 11:40

Бесарабските сънародници от "Родолюбец": България днес има нужда от обяснение в любов

Алманах "Родолюбец" е сборник с текстове, създадени от наши съвременници - българи зад граница, живеещи в историко-културните области Бесарабия, Таврия и Крим. Но това е много повече от едно зелено книжно томче, защото в него са събрани силни думи на..

публикувано на 07.11.23 в 11:55

В Босилеград ще представят книга за българите в Западните покрайнини

На 8 ноември от 18:00 часа местно време в Културно-информационния център (КИ Ц)  в Босилегр ад ще се проведе възпоменателна вечер по повод 104 години от Ньойския договор. На събитието ще бъде представена книгата "Елегия за Краището. Съдбата на..

публикувано на 07.11.23 в 08:22
Джон Войт и Мария Габриел при връчването на наградата

Джон Войт получи Специалната награда на консула в Лос Анджелис

Холивудският актьор Джон Войт бе удостоен със Специалната награда на консула на България по време на церемонията на която бяха раздадени наградите за образование, наука, изкуство и култура на фондация BGface. Тъй като отличията се връчват в сърцето на..

публикувано на 02.11.23 в 17:35

Обсъждано е да има паметник на българската азбука в Лос Анджелис

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел се е срещнала с кмета на Лос Анджелис Карън Бас. Тя е първата жена кмет в 242-годишната история на града. Бас връчи на Габриел почетния сертификат на Лос Анджелис. Вицепремиерът е отговорила , че го приема "с..

публикувано на 02.11.23 в 10:57
Таня Димитрова със съпруга си Димитър Димитров и 2-годишния им син

Таня Димитрова, САЩ: Имаме нужда да поддържаме българското у себе си

Когато успееш да сбъднеш детската си мечта и да надграждаш, съхранявайки българските корени отвъд Океана, удовлетворението идва като дар. Таня Димитрова е професионален танцьор и всеотдаен хореограф, който успява да разпали любовта към българската..

публикувано на 01.11.23 в 16:30

Илияна Йотова и Мая Санду откриха паметник на Васил Левски в Тараклия

В рамките на визитата си в Молдова българският вицепрезидент Илияна Йотова и президентът на Молдова Мая Санду посетиха Тараклия, където заедно с българската общност отбелязаха Деня на народните будители и откриха нов паметник на българския Апостол на..

публикувано на 01.11.23 в 15:31