Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастието и отговорността да бъдеш баща

България отбелязва Международния ден на бащата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Баща ми е млад, силен,
мъжествен, яснолик,
извира в него бодрост
и радост всеки миг.

Под буйните му вежди
усмихват се очи,
по-светли от зората,
по-топли от лъчи.

Това пише през 1974 година известната българска поетеса Петя Дубарова в стихотворението си „Баща ми”. Останала завинаги на 17 години, бургаската поетеса е сред онези, усетили многоликата същност на тази важна житейска фигура за всеки човек. Именно поради тази причина Фондация „Лале” организира и през 2016 година в България редица събития посветени на Международния ден на бащата – 19 юни. Денят на бащата се отбелязва в над 50 държави по света всяка трета неделя на месец юни, като началото си води от Вашингтон в началото на XX век в отговор на Международния ден на майката (втората неделя на май). В православния календар за ден на бащата се приема 26 декември, датата на която честваме паметта на св. Йосиф. Според католическите традиции денят е 19 март.

Това е религиозното отбелязване на празника. Сега живеем в малко по-различно и разнородно общество, в което хората независимо от религиозна и етническа принадлежност, от образование и социален статус имат необходимост да имат общ ден. Така всъщност е започнал и Международният ден на бащата – обяснява Мария Петкова, председател на Фондация „Лале”.

Важното за празника е да събира хората, не да ги разделя, изтъква тя. През 2012 година фондация „Лале” се включва в националната кампания „Да бъдеш Баща”, като част от международната „MenCare – a global fatherhood campaign”, която се провежда в над 20 държави в целия свят. България става първата държава от Източна Европа, в която кампанията намира отзвук, а зад реализирането й застават 10 граждански организации, които приемат за своя кауза разкриването на разнообразни възможности за позитивно, активно и ангажирано включване на мъжете в живота на децата и позитивно родителство.

Мария Петкова разказа пред Радио България подробности за кампанията, как България ще се включи тази година в отбелязването на Деня на бащата и защо според нея бащите са склонни и готови да бъдат част от живота на децата си, нещо което е важно за всички в едно семейство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16