Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бургаски ученици с виртуален морски робот срещу отпадъците

Ученици от Бургас обединиха интереса си към технологиите и опазването на природата, създавайки дигитална игра, в която  симпатичен морски робот събира пластмасови и хартиени отпадъци от виртуалното море , преодолявайки вълни от замърсяване и..

публикувано на 10.05.25 в 09:25

"София Тех парк" е домакин на национален турнир по скоростно редене на Куба на Рубик

В интерактивния център за наука и технологии на "София Тех Парк" - "ТехноМеджикЛенд", на 10 и 11 май ще се проведе състезание по скоростно редене на Куба на Рубик. Събитието е част от официалния календар на Световната куб асоциация и се организира от..

публикувано на 10.05.25 в 06:30

Поход към Дряновския манастир отбелязва 149-ата годишнина от Априлската епопея

Туристическото дружество "Бачо Киро" организира тази събота, 10 май, туристически поход до Дряновския манастир по повод 149-ата годишнина от Априлската епопея. В похода ще се включат и туристически дружества, както и групи от..

публикувано на 10.05.25 в 06:00