Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хакатон насърчава млади таланти в технологично мислене и предприемачество

Двудневен хакатон под наслов "Innovate VT", vol.2 ще събере млади таланти в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново на 12 и 13 ноември, информира БТА. Главен организатор на събитието е институтът “Научноизследователска и..

публикувано на 12.11.24 в 07:05

Конституционният съд образува дело за оспорване на изборите за 51-во НС от 27 октомври

Kонституционният съд образува дело за оспорване на резултатите от произведените избори за народни представители в 51-вото Народно събрание. В съобщение на сайта на институцията се посочва, че делото е образувано по искане на 58 депутати но 50-ото..

публикувано на 11.11.24 в 18:23
Владимир Коновалов (1941 – 2024).

Напусна ни майсторът на рисувалния разказ Владимир Коновалов

На 83-годишна възраст почина художникът Владимир Коновалов (1941 - 2024), съобщи Съюзът на българските художници (СБХ). Роден е в Лувен, Белгия. Владимир Коновалов е сред големите майстори на рисувания разказ в България. Член е на СБХ от 1976..

публикувано на 11.11.24 в 16:41