Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.
Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.
Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.
Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.
Съставил: Венета Николова
Снимки: архив
74% от румънците са съгласни да има доброволна военна служба Почти 3/4 от румънците, или 74,2%, са съгласни с въвеждането на доброволна военна служба. Това показва проучване на социологическата агенция INSCOP от началото на септември по..
Отмерваме престоя им на тази земя понякога с дни, ала с ефирен полет те преобразяват мига в красив спомен. На тях, мимолетните създания на природата, Регионалният природонаучен музей в Пловдив посвещава своя Фестивал на пеперудите , който ще се..
От 19 до 21 септември Централният градски парк в Перник ще бъде домакин на първото издание на “Ракла фест” – фестивал, който ще събере на едно място малки и големи в името на смеха, изкуството и музиката. Фестивалът за театрално, цирково,..
Цяло лято, а и в момента България се бори с множество пожари – полски и горски. Същевременно над половин милион души са без вода или на строг воден режим...
В сряда , 24 септември, минималните температури ще са от 8 до 14°, по Черноморското крайбрежие – между 14 и 18°, в София – 9°. В крайните източни..
Два Меморандума за сътрудничество с китайски университети е подписало Висше училище по телекомуникации и пощи при специализирана индустриално-академична..