Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.
Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.
Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.
Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.
Съставил: Венета Николова
Снимки: архив
Цяло лято, а и в момента България се бори с множество пожари – полски и горски. Същевременно над половин милион души са без вода или на строг воден режим. И така, залисани в актуалните неволи, и граждани, и власт сякаш забравяме да погледнем напред,..
Луиза Ванбал е служител в Министерството на икономиката на Германия. Невидимата нишка, която свързва младата германка с България, е любовта ѝ към българския език. Луиза Ванбал разказва, че в университета е учила френски език и култура, но много..
Само за 24 часа от началото на проект "Избирам България" са постъпили 420 заявления от българи, които искат да се върнат в родината. Това разказа министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов пред българската общност в Ню Йорк...
Цяло лято, а и в момента България се бори с множество пожари – полски и горски. Същевременно над половин милион души са без вода или на строг воден режим...
В сряда , 24 септември, минималните температури ще са от 8 до 14°, по Черноморското крайбрежие – между 14 и 18°, в София – 9°. В крайните източни..
Два Меморандума за сътрудничество с китайски университети е подписало Висше училище по телекомуникации и пощи при специализирана индустриално-академична..