Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се проведе военен парад за Деня на храбростта и българската армия – 6 май

Водосвет на бойните знамена и знамената военни светини бе отслужен на Гергьовден при Паметника на Незнайния воин в столицата. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествения ритуал и прие почетния караул на..

публикувано на 06.05.25 в 11:35
Адм. Емил Ефтимов

Началникът на отбраната ще отговаря пред парламента на питане за новия F-16

Самолетът F-16 има малък технически проблем, въпрос на дни е да бъде отстранен, заяви началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов пред БНТ. Това не е тема, която трябва да се обсъжда толкова широко. Темата е, че започна модернизацията на българската армия,..

публикувано на 06.05.25 в 10:23

Президентството отваря врати за Деня на храбростта – 6 май

В Деня на храбростта и празника на Българската армия 6-ти май, Администрацията на президента отваря врати за всички желаещи да се запознаят с дейността на институцията. По повод празника в 12.00 часа пред сградата на президентството ще започне..

публикувано на 06.05.25 в 07:00