Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Инициативата "Голяма маса: Една общност" за последно тази година

През лятото на 2024 г. една столична община и нейните жители показаха как нагледно можем да бъдем щастливи и задружни като общност, седнали на една маса. През месец юли 2024 г. на улица "Екзарх Йосиф" и през септември на улица "Оборище" бяха разгънати..

публикувано на 20.09.25 в 10:05

На Фестивал на чесъна кани село Долни Раковец

Фестивал на чесъна се провежда на 21 и 22 септември на стадиона в село Долни Раковец, община Радомир, област Перник. Събитието представя традиционното производство на долнораковски чесън. Поради благоприятните почвено-климатични условия..

публикувано на 20.09.25 в 07:00

Бургас е домакин на Фестивал на електромобилите

Фестивал на електромобили Eldrive EV Fest 2025 ще се проведе днес на Морската гара в Бургас.  Събитието е посветено на електрическите коли и в програмата му са включени тест драйвове, представяне на нови модели и вечерно светлинно шоу. Посетителите..

публикувано на 20.09.25 в 06:00