Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

През празничните дни ще е слънчево с временни заоблачавания на изток

В събота  минималните температури ще са от 8 до 16°, в отделни котловини и низини – между 6° и 9°, в София – 8°. През деня ще е слънчево, над Източна България с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от..

публикувано на 19.09.25 в 18:30

Започва Българският фестивал на сливата

Балканът, керамиката и сливовият плод са емблемата на троянския край. А местните знаят как да пазят традициите си. Доказва го и събитието, което бележи края на земеделската година в края на всеки месец септември – Българският фестивал на сливата ...

публикувано на 19.09.25 в 13:10
Росен Желязков

Премиерът не е съгласен да се ограничава домашното вино и ракия

"Категорично няма да стане". Това заяви премиерът Росен Желязков пред журналисти по повод публикуваните за обществено обсъждане нови правила за производството на домашна ракия и вино.  "Министерство на земеделието и храните отново несъгласувано..

публикувано на 19.09.25 в 13:01