Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българските училища в чужбина отбелязват 24 май, вижте в Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е домакин на фотографската изложба „Заедно около света на 24 май“. Подбраните фотографии показват как българските училища в чужбина отбелязват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

16 неделни български училища от Австралия, САЩ, Канада и Европа участват със снимки в изложбата, организирана от сдружението  „Заедно около света“ и Община Велико Тръново.

„Това е кратка разходка из една България, която вече е в целия свят със своята писменост, език и култура. И невидимите герои са българските училища зад граница и техните учители, които полагат неимоверни усилия да защитават и да пазят българския език навсякъде“– каза за БНР писателят и председател на сдружение „Заедно около света“ Андрей Петров.

На главната улица във Велико Търново изложбата ще остане до 17 май, но може да се разгледа и във Фейсбук страницата и YouTube канала на сдружението. Инициативата е подкрепена от дует „Амфибия“ със запис на детската песен „Дъга“.


Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19

Представители на българските медии зад граница почетоха делото на Христо Ботев

На път за Одеса, участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA" в..

публикувано на 18.06.24 в 12:10

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35