Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 85 години от рождението на прочутия бас Никола Гюзелев

Снимка: БГНЕС

Тази година се навършват 85 години от рождението оперния певец Никола Гюзелев и 60 години от сценичния дебют на прочутия български бас.

По този повод в централното фоайе на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник портретист. По късно, от 19 часа, на Голямата сцена на оперния театър ще бъдат отличени носителите на международната награда „Никола Гюзелев“ за оперно и изобразително изкуство. Лауреати на четвъртото ѝ издание са четирима оперни певци с блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и австрийският диригент маестро Густав Кун. Вечерта ще продължи с концерт на лауреатите, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, смият той лауреат на приза "Никола Гюзелев" за 2017 г.

Дебютът на маестро Никола Гюзелев на оперната сцена е през 1961 г. в Софийската опера с ролята на Тимур в "Турандот" от Пучини. Звездният му път преминава през най-прочутите театри в света. „Артист от висока класа”, „Голям певец”, „Гласът, който рисува” – така критиката определя Никола Гюзелев приживе, а сред множеството признания за артистичния му талант е високото отличие „Златен Верди”.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00
Снимка: Facebook / Pavlina Bobotanova

Българските светини в Истанбул вдъхновяват художници от България и Турция

Изложбеният салон на българската Екзархия в Истанбул през тези дни е превърнат в голямо интернационално художествено ателие, в което си дават среща осем творци от България и Турция. Събира ги артсимпозиумът "Времето е в нас" под патронажа на Генералното..

публикувано на 06.09.24 в 15:55