Едно от любимите ястия на българите през зимата е киселото зеле. Като всепризнат сладокусник, българинът предпочита сам да си го приготви, а месец ноември е най-подходящият за това. Ето защо и пазарите предлагат изобилие от този зеленчук.
Печената тиква е другият символ на есента. Ароматът й не оставя никого равнодушен, а в София деликатесът се предлага на много места.
Снимки: БГНЕС, Ани Петрова
Над град Пещера (Южна България) се намира хълмът Света Петка. Върху него е имало крепост, а името ѝ – Перистера – на гръцки означава гълъб. Предполага се, че е дошло от един от огромните скални камъни в цитаделата на твърдината с формата..
Бачковският манастир е едно от най-значимите духовни средища в България. Основан през 1083 г. от Григорие Бакуриани, византийски генерал от грузински произход, тази обител пази българската православна традиция в съчетание с византийско и..
Сухото и горещо време не е в полза на земеделските стопани, но то помага на соларите – хората, които добиват сол край бреговете на Черно море. Солодобивът е една от най-старите дейности на хората в Поморие – Поморийските солници съществуват от V..