Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха Център за изкуствен интелект в София

Снимка: БГНЕС

Към СУ „Св. Климент Охридски“ откриха Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералния технологичен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана. Целта на проекта е да привлече световно известни преподаватели в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, да създаде технологични лидери и изследователи на водещо ниво и да насърчи развитието на успешни стартъпи и предприемачи.

По думите на президента Румен Радев, който присъства на официалното откриване на института, „България има потенциал и трябва да се развива като водещ изследователски и научен център в областта на високите технологии“. Тази не лесна задача, според Радев, изисква обединяването на много институции, на усилията на академичните среди и на цялото ни общество. По този повод, президентът изтъкна приноса и неуморния труд на проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

INSAIT е блестящ пример как личност със своите дълбоки познания, професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за цял регион“, отбеляза държавният глава и подчерта, че създаването на този институт е успяло да обедини усилията на четири правителства – две редовни и две служебни, постигнали единство и приемственост в името на висока национална цел. „Сигурен съм, че ако втората част на Българо-швейцарската програма продължи по този начин и създадем още няколко такива института, ще имаме много по-благотворна политическа среда в България“, отбеляза Румен Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05
Снимка: FB / Elizabeth.Kostova.Foundation

Поезията среща природата на литературен фестивал в София

От 13 до 20 юни София е домакин на 16-ото издание на международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Тази година темата е „Поезия/Природа“, посветена на взаимовръзката между поетичното изкуство и околната среда в свят, в който природата не..

публикувано на 13.06.24 в 08:15