Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

"Газпром" отчете загуби заради спрения износ за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската компания "Газпром" заяви, че нейният износ за страни извън бившия Съветски съюз е намалял с 27,6 % от януари до май, след като е загубила няколко европейски клиенти. Москва настоява те да плащат за своя газ в рубли. Доставките на Полша, България, Финландия и Холандия бяха спрени заради отказ да се съобразят с изискването, а Дания също е на път да остане без газ.

Ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай призова да не бъде отписван Северодонецк, като превзет от руските сили. Украинците провеждат контраатаки в уличните боеве и продължават да се сражават, съобщи Гайдай.

Съветникът на украинския президент Алексей Арестович съобщи, че украинската артилерия е ударила в Лиман група руски инспектиращи, сред които е имало висши гости от Москва. Сред ранените е и лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин, но информацията се проверява, каза Арестович пред "Канал 24".

Украинското оперативно командване обяви, че на 1 юни украинските сили са успели да потопят два скоростни руски десантни катера в Днепро-Бугския лиман на Черно море.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20
Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05