Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Попов, Бразилия: Проблемът е, че по-голямата част от предизборните обещания не се спазват

Сао Пауло, Бразилия
Снимка: архив

Няма официална статистика за това, колко българи живеят в Бразилия, но по неофициални данни те са около 3000. Макар че са се установили в другото полукълбо, те не остават равнодушни към случващото се у нас. Това го показва фактът, че и за тези парламентарни избори там са подадени достатъчен според закона брой заявления за гласуване, за да бъде организиран вот извън столицата Бразилия - в Сао Пауло, бразилския град с най-голяма концентрация на наши сънародници.

Един от българите в Бразилия е Бен Попов. Той напуска България преди 22 години – първо емигрира в САЩ, но после се мести в Сао Пауло, където до днес живее със семейството си. От тогава до сега се е връщал на родна земя 4 пъти. В изборния ден го намираме в България, в родния му град Стара Загора. Въпреки че толкова години живее извън страната, той е твърдо убеден, че трябва да даде гласа си за съставянето на новия 48-ми български парламент:

"Аз смятам, че всеки българин, без значение дали живее в чужбина, ако се чувства българин, би трябвало да си мисли, че е важно да участва в процесите в България. В крайна сметка, аз живея в чужбина, но нямам взето решение това да бъде завинаги. Може в някакъв момент да се върна в тук. България е моята страна. За мен е много логично да имам възможност да участвам в изборите, защото това означава да участвам в бъдещето на страната."

За това, доколко променена му се вижда България за десетте години, откогато не се е прибирал у дома, Бен споделя, че намира много положителни промени – инфраструктура, банкова система и др., макар  в сравнение с Бразилия и други европейски държави да има много какво да се желае.

Но в сравнение с 10 години назад България наистина бележи напредък, е категоричен сънародникът ни. А дали е успял да открие рационални идеи за бъдещето на страната ни в предизборната кампания?

Бен Попов

„Аз смятам, че проблемът не е в това да имаш идеи и предложения. На всички избори винаги се чуват много положителни обещания за промяна, но въпросът е доколко тези обещания се спазват след това – казва ни Бен Попов. – Оставам с впечатление, че по-голяма част от нещата, които кандидатите обещават, не се реализират на практика в живота на хората през следващите 4 години. За мен това е проблемът. Защото лесно е да се обещае, може да има някакви прекрасни идеи. Въпросът е след това да бъдат изпълнени на практика.“

В обществото ни се спори за това, какво правителство – коалиционно или експертно, е по-добре да има страната ни, за да дръпне по-бързо напред.

"При всички положения са необходими двата компонента, защото коалиция трябва да има, трябва да има разбирателство, – смята Бен. – В противен случай, ако една част от управляващите имат много силен опонент и не могат да бъдат прокарвани закони и предложения за промени, това правителство, колкото и да има идеи и капацитет, няма да има възможност да го направи. И от друга страна те трябва да бъдат професионалисти, т.е. експерти в областите, в които ще работят след това.“

Една от големите тревоги на българите е дали след тези избори страната ни най-накрая ще се сдобие с редовно стабилно правителство. Попитахме Бен Попов какво мисли той по този въпрос.

"Много ми е трудно да прогнозирам в момента. Знаем, че в крайна сметка предварителните статистики много по-често са грешни, отколкото правилни. Но много се надявам да има някаква политическа сила, която да има такова мнозинство, което да ѝ позволява да си върши работата. И това най-вероятно става с коалиции, с преговори с други партии, които са със сходни идеали. Надявам се това да се случи, защото в противен случай виждаме в близкото минало как се сменят правителства, които не работят по една или друга причина", каза в интервю за Радио България Бен Попов, наш сънародник, който от години живее в далечна Бразилия, но на настоящите избори гласува в родината.

Снимки: архив, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54