Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С будителска мисия далеч от пределите на родината

Българското училище в Мароко разказва за будителите чрез виртуален музей

Всяка година 1 ноември е повод за радост и гордост от учителската професия за Ани Радева, ръководител на училище „Родолюбие“

Ани Радева
Снимка: БНУ „Родолюбие“

“Кралство Мароко е екзотична страна, която привлича хората с топлото си слънце и красива природа, с усмивките и гостоприемството на местното население към хората от чужди държави” – така започва разказа си за страната, в която живее от 24 години, българката Ани Радева. Но пребиваването си в далечната държава тя е превърнала в мисия и отдаденост на каузата България. Като ръководител на неделното българско училище „Родолюбие” към българското посолство в Мароко, сънародничката ни се грижи за съхраняване на родния език, културната идентичност и съживяване на традициите сред българската общност там.


“Богатата ни история и култура е запазила имената на редица бележити българи, които с гордост определяме като народни будители. Благодарение на тях съществува и днес българската нация, вярата в непреходните ценности, в морала и добродетелите, които са ни запазили през вековете” – посочи в интервю за Радио България Ани Радева. И като учител в българското неделно училище, се обърна към всички свои колеги, които живеят с мисията на истински днешни будители.

“Всеки може да бъде наречен будител, стига да допринася за съхраняването и развитието на българската култура и история, българския език и самосъзнание, да носи България в сърцето си, като мил и чист спомен, обич, мисъл и надежда – категорична е Ани Радева:– Ролята на неделното българско училище „Родолюбие“ е огромна за съхраняване на българския език и дух сред общността в Кралство Мароко. Училището е обединяващ фактор за всички българи, то пази спомена за всичко българско – литература, история, обичаи, традиции. Честванията на Коледа, Баба Марта, 24 май, организирането на работилнички и ателиета са истински живи празници за българите, живеещи зад граница.

За развитието на училището от значение е подкрепата, която получаваме от Министерството на образованието и науката и съдействието на българското посолство в Мароко. Благодарение от финансирането от българското Министерство на образованието, ние успяхме да закупим книги, учебници, имаме училищна библиотека в гр. Казабланка - рафтовете ѝ са запълнени с книги. Дори възрастните в града идват в библиотеката, за да търсят четиво на български. Освен учебници, училището закупи и български народни носии за децата. Когато организираме празници, децата са облечени с тях. Много голяма е подкрепата и от родителите, които полагат големи усилия, за да водят децата в школото, въпреки че повечето живеят на много далечни разстояния - отделят от времето си, за да присъства детето им на наши занятия. Води ги единствено желанието да се учи български език и да се знае за българските традиции. Аз съм много щастлива, че има такива хора, които от сърце обичат България и така изразяват своята привързаност към нея. Те ми дават кураж в работата, всички заедно се подкрепяме, за да може да продължава това будителско дело и занапред.”

Ани Радева споделя, че всяка година с наближаването на 1 ноември, усеща искрена съпричастност и голямо желание да се говори за делото на народните будители сред семействата на българите в Кралство Мароко. По думите ѝ, този устрем и преклонение пред всичко българско се усилва, когато човек живее извън пределите на страната ни. Споменът за България и идеалите на народа ни се предава и на младото поколение българи, живеещи зад граница.

Тази година ние в училище „Родолюбие” подготвихме виртуален музей на българските будители и всеки родител имаше за задача да разкаже, каквото знае за пазителите на духа и българската култура. Беше възложена задача и на децата - сами да научат стихотворение за народните будители и да разкажат за някого от българските книжовници, революционери или творци. С това обръщаме специално внимание на учениците върху темата за будителството - какво влагаме в думата, кои са народните будители, с какво ще запомним техните дела.

Миналата година по темата проведохме открит урок в присъствието на много гости, не само българи. Така запознахме всички, включително и гостите от Марко с делото и празника на Народните будители. Всеки път посрещаме 1 ноември с особено вълнение, защото имаме съзнание за будителската си мисия. Така и ние, макар и далеч от пределите на родината, пазим паметта и се учим от великите умове на България, благодарение на които и днес съществуваме като нация. Много се радвам на усилията, ентусиазма и старанието, с които децата в Мароко научиха наизуст стихотворения и песни, посветени на будителите.“

Снимки: БНУ "Родолюбие" Кралство Мароко



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14