Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разселването на елени в Родопите

Снимка: rewilding-rhodopes.com

17 благородни елена и 96 елена лопатари са разселени в Източните Родопи тази зима, съобщават от Фондация "По-диви Родопи". Животните са под постоянно наблюдение и няма да бъдат ловувани в следващите 5 години. С тях общият брой на нови елени от двата вида, пуснати на свобода в планината за последните десет години, надхвърля 650. Това представлява най-мащабното реинтродуциране на елени в България. "Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи", обяснява Стефан Аврамов, експерт в "По-диви Родопи". До края на февруари тази година предстои да бъдат разселени още 35 благородни елена в района, чието биологично разнообразие е едно от най-запазените в Европа.

Популациите от елени, заедно с другите тревопасни животни, помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, категорични са експертите на фондацията. Те са в пряка връзка и с желанието за увеличаване на популацията от лешояди в Родопите.


Благородният елен и еленът лопатар са били широко разпространени в миналото по българските земи. Лопатарът е изобразен върху различни ювелирни предмети от епохата на траките, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие, като в началото на миналият век е започнало възстановяването на вида в България. През 90-те години на XX век  числеността на благородния елен е критично намалена заради бума на бракониерството у нас, но в последните години видът бавно се възстановява на територията на цялата страна.

Елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи планинари и фотографи и според природозащитниците увеличаването на популацията им ще спомогне за утвърждаването на района като целогодишно предпочитана туристическа дестинация.

Крайната цел на екипа на Фондация "По-диви Родопи" е след пет години в Източните Родопи да има поне 50 свободно живеещи благородни елена и 300 елена лопатари.

Снимки: Фондация "По-диви Родопи"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Търговски камари в България призоваха държавниците ни към отговорно поведение

Седем от двустранните търговски камари в България напомниха на българския политически елит за нуждата от отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България. "В този критичен момент за страната ни..

публикувано на 02.07.24 в 19:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00