Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наши творци с номинации за престижната награда "Астрид Линдгрен"

Ясен Гюзелев
Снимка: БГНЕС

Трима българи влизат в съревнование за наградата "Астрид Линдгрен" в конкуренция с общо 251 творци от 64 държави. Сред номинираните са някои от най-изтъкнатите имена в литературата за деца и младежи в света, съобщава БТА. Българските номинирани са Юлия Спиридонова и илюстраторите Ясен Гюзелев и Стела Драйс. Лауреатът на отличието ще бъде обявен през месец март т.г.

Ясен Гюзелев е признат за един от най-добрите илюстратори в света. Той сътрудничи с най-реномираните световни издателства. В продължение на няколко години Гюзелев живее и твори в Италия, като илюстрира книги и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция. Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и Гран При за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство.

Другата българска претендентка, Юлия Спиридонова е сценарист и писател на свободна практика. Тя е автор на детски и юношески предавания на БНТ. В надпреварата за наградата участва и българката илюстраторка Стела Драйс, която живее в Германия и не веднъж е получавала международни отличия за творчеството си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21
Бетани Хюз

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30