Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция оглави класацията за предпочитан партньор от българския бизнес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата между двете страни обаче е едва 1%. Челната шестица на предпочитаните партньори от българския бизнес се допълва от Китай, Великобритания, Италия и САЩ.

Важни за родните предприемачи в международен план са партньорствата в сфери като производство и търговия с машини и оборудване, а също храни и напитки, строителството, транспорта и логистиката.

Първенството в класацията Турция дължи на ръста на двустранния стокообмен. По данни на анкетираните фирми, до октомври 2022 г. износът на български стоки за Турция бележи 34% ръст, а вносът е нараснал с 62%, спрямо същия период на 2021 г.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Томова се класира за втория кръг на турнира на трева в Бад Хомбург

Виктория Томова започна с победа участието си в тенис турнира на трева в Бад Хомбург, Германия, с награден фонд над 802 хил. евро. Преминалата през квалификациите българка се наложи с 6:1, 6:3 над участващата с “уайлд кард” представителка..

публикувано на 24.06.24 в 08:56
Георги Тахов

Министър Георги Тахов обсъжда в Люксембург бъдещето на селското стопанство в ЕС

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..

публикувано на 24.06.24 в 06:10
Румен Радев

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Съгласно изискванията на Конституцията от 24 юни, понеделник, президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на нов кабинет. Днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:35