Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Изборният ден за българите в чужбина започна

| обновено на 02.04.23 в 09:45
Снимка: МВнР

Първите две избирателни секции зад граница в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати точно в 7:00 ч. местно време (22:00 ч. българско време снощи) за българските граждани, които желаят да изберат представители за 49-то Народно събрание, съобщи МВнР.  

Два часа по-късно започва и гласуването в Австралия. Очаква се изборният ден зад граница да приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 април. 

В Турция, където имат право да гласуват 350 000 души, секциите са най-много. Очакванията на изселническите организации са до урните да отидат едва 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка

В Гърция, българските граждани имат възможност да гласуват в 21 секции. В Атина, където живеят най-много наши сънародници, секциите са 5, а на о. Крит има 5 секции в пет града. Сънародниците ни могат да гласуват и в Александруполис, Комотини, Кавала, Ставрос и в Солун. Сутринта, при отварянето на няколко секции се бяха образували опашки от чакащи.

Снимка: БТА
В Белгия избирателните секции са 15, като най-много са в Брюксел. В постоянното ни представителство са две и две в посолството. Останалите са в Антверпен, Гент, Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. В Белгия живеят 45 000 души с българско гражданство и още 10 000 са с двойно. Право на глас имат между 40 и 45 000 души, но обикновено гласуват между 10-15% от тях, като най-ниската избирателна активност е била миналата година през юли.

В Люксембург секциите са 2. Там живеят около 2 000 българи, а от тях гласуват около 700.

Във Франция, където са отворени 16 избирателни секции, очакват слаба избирателна активност. Три от секциите са в посолството ни в Париж. В Монпелие и Тулуза две секции са на нови адреси. За машинно гласуване са оборудвани секциите във френската столица, в Ница и Лион, а в останалите се гласува с хартиени бюлетини.

Във Великобритания, българите гласуват в 118 секции, като местоположението им е на географски и демографски принцип. В 35 от тях има машини, а в останалите сънародниците ни ще упражнят правото си на глас с хартиени бюлетини.

В чужбина, българските граждани могат да упражнят правото си на глас в 61 държави, в 737 секции. В 245 от секциите е предвидено машинно гласуване, като машините са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Следете също:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20