Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигнаха българския флаг над Роженските поляни в Родопите

Снимка: БТА

С народни песни и танци, с тържествен спектакъл пресъздаващ части от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, със стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков и реч на президента Румен Радев българското знаме беше вдигнато на 111-метров пилон в местността Рожен в Родопите. Церемонията неофициално постави началото на традиционния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. До 16 юли там ще се изяват 7000 изпълнители от страната, състави от бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители от диаспората.

При вдигането на флага президентът каза: “ Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води към благоденствието на нашия народ!“. Тържественото издигане на флага на Рожен е посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан Байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..

публикувано на 14.06.24 в 08:15