Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда българо-френски бизнес форум

Снимка: БТА

Делегация от над 100 френски фирми е в София, съобщиха от Френско-българската търговска и индустриална камара. Това е най-голямата досега делегация от френски предприемачи, която посещава България в търсене на партньори, посочват от посолството на Франция. Френските фирми с интереси в секторите "Текстил и мода", "Храни", "Роботика", "Металургия", "Въздушен транспорт", "Логистика" и реиндустриални производства са на опознавателна мисия в България до 13 октомври, съобщи Българската стопанска камара. Френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив.

Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, отбеляза, че за близо 145 години двустранни отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. "Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България" - каза той.

Стокообменът между Франция и България е 2,6 млрд. евро през 2022 г., което е увеличение от 22,5% спрямо 2021 г. Франция е 12-ият по големина доставчик на България с пазарен дял от 2,3% от българския внос. Според френските данни търговският дефицит на Франция с България е 266 млн. евро за 2022 г. Франция внася от България основно текстил, облекло, кожи и обувки, а изнася главно автомобили. Френските инвестиции в България са малко над 1 млрд. евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35