Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В молдовското село Валя Пержей откриха бюст-паметник на Христо Ботев

6
Снимка: БТА

Бюст-паметник на поета революционер Христо Ботев беше открит в молдовското село Валя Пержей. Българският консул в Тараклия Любомир Димов свали покривалото на монумента във фоайето на местното училище, заедно с председателя на Асоциацията на българите по света Младен Станев.

Церемонията е част от отбелязването на 50-ия юбилей на лицея, който носи името на поета.


"Теоретичният лицей "Христо Ботев" в село Валя Пержей е единствено учебно заведение в Молдова, което носи името на този гениален поет и революционер", припомни директорката на училището Ана Колчева. А в поздравлението си посланикът ни в Кишинев Мая Добрева пожела на лицея и в бъдеще успешно да изпълнява своята роля на просветно средище, съхраняващо българската идентичност и самосъзнание сред сънародниците ни в Молдова.


"В Тараклия, в Молдова, в Бесарабия винаги сме говорили за това, че тук е другата България – тук се спазват традициите, тук да се наричаш българин е гордост, защото при нас, в България, тази дума започва по малко да губи своя смисъл", каза пред новооткрития паметник един от инициаторите за поставянето му – Младен Станев.


На събитието се събраха ръководителите на район Тараклия, местните власти, представителите на български културно-образователни и обществени организации в Молдова и България, ученици и преподаватели.

В Теоретичния лицей "Христо Ботев" в село Валя Пержей се обучават 274 деца, на които преподават 30 учители.


Вижте също:


Снимки: БТА, facebook/Теоретически лицей "Христо Ботев" - с. Валя Пержей


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бурса

Мелтун Кадъоглу от Бурса: Гласувах за мир и всички права да се спазват в България

В турския град Бурса живеят много от българските изселници. Мелтун Кадъоглу е един от тях – преди 35 години напуска страната ни, където е завършил Музикална та академия в Пловдив . Бил е диригент на Симфонични оркестри в   Адана и Бурса,..

публикувано на 09.06.24 в 18:10

Висока изборна активност и позитивизъм сред българите в Краков

Две са и тази година откритите изборни секции в Полша – в посолството на България във Варшава и в Краков. По официални данни на българското Министерство на външните работи (МВнР), в Полша пребивават около 4000 български граждани. От седем години..

публикувано на 09.06.24 в 17:10

Мартин Чилев, Дуисбург: Има изявен интерес към вота за Европейски парламент

Изборният ден в германския град Дуисбург, провинция Северен Рейн Вестфалия, протича спокойно. Ако съдим от последните пет вота, активността в града варира между 300 и 500 души. Сънародникът ни Мартин Чилев, който е част от секцията, разположена на..

публикувано на 09.06.24 в 16:45