Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Снимка: издателство „Изток-Запад“

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори предавана от поколение на поколение. Красивите изображения са дарявани както по лични, така и по други поводи, каквито са християнските празници Рождество и Възкресение Христово. България се оказва една от първите държави в Европа, които позволяват изпращането и производството на пощенски картички – тази традиция започва още от 1879 година, веднага след Освобождението. 

Историята на великденско-пролетните картички в България е разказана в книга от д-р Петър Величков – литературен историк, журналист и поет. Първата българска великденска картичка в неговата колекция е от 1898 година – цветна литография на сцена на Христовото Възкресение в серия от картини. Текстът на лицевата страна гласи: "Христос Воскресе!". Отпечатана в гр. Самоков от издателство "Братя Лесичеви".

В богато илюстровано издание, озаглавено "Великденски и пролетни картички от Третото българско царство“ (1878-1946), изследователят помества както картички, произведени на Запад в специални тиражи за България, така и рисувани от български художници и отпечатвани в специализирани детски книги и списания.

Още подробности за това как се е променял обликът на пощенската картичка, ще откриете в публикация от колекцията на Радио България, посветена на първите великденски картички в България:

Снимки: издателство „Изток-Запад“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10