Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

Снимка: Ани Петрова

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от национално представително изследване на социологическа агенция "Екзакта", проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю "лице в лице" сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта". 78% от интервюираните подкрепят формулата "2 в 1", по която ще се провеждат предстоящите избори. Социолозите отбелязват, че 91% от интервюираните споделят мнението, че повечето българи са отвратени от политическите събития у нас напоследък. Две трети от анкетираните очакват активността на предстоящите избори да е по-ниска от тази на последните парламентарни избори от април 2023 г., когато тя беше около 41%. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор...

публикувано на 14.06.24 в 15:42