Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 17-та година се провежда "София Прайд", както и шествие за семейството

Снимка: sofiapride.org

17-ото по ред шествие "София Прайд" е насрочено за днес. Организаторите го определят като "най-голямото събитие в защита на човешките права в България". Тази година събитието ще премине под лозунга "България е и нашият дом". 8 успели в своята сфера професионалисти от общността застават с лицата и имената си на билбордове в София като част от кампанията. Началото на събитието е обявено за 14 часа на площад "Батенберг". От 16 ч. ще се проведе концерт с участието на известни български изпълнители, сред които Ирина Флорин, а след 19.30 ч. е предвидено мирно протестно шествие. "За провеждането "София Прайд" винаги институциите са били адекватни и винаги сме имали добро сътрудничество със СДВР", сподели пред БНР Радослав Стоянов от БХК и активист за правата на ЛГБТИ общността.
Преди "София Прайд" в столицата ще се проведе шествие за семейството. Организаторите му обясняват, че целта е защита на "традиционното българско семейство и християнските ценности". 
Българската патриаршия по традиция излезе с официална позиция срещу провеждането на Прайда. Оттам отбелязват, че "съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, за наше съжаление, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода". 
"София Прайд" 2024 е подкрепен от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00