Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
Изпълнителната агенция за българите в чужбина отваря врати за любопитните към книжното ѝ богатство. От там уточняват, че книжният фонд на институцията се отличава с интересни издания и архивни колекции, като тази на списание "ЕК" с налични..
Във вторник, 15 април, над страната ще преобладава облачно време и на места в Западна България ще превалява. Ще духа слаб изток-югоизточен вятър, в Източна България – умерен. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София – около 7°, а..
Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" в молдовския град Тараклия официално стана поделение на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщиха от българския ВУЗ. Така се финализира дългогодишен процес за осигуряване на българско..
Розов пеликан се превърна в истинска атракция за жителите във Варна. Стотици хора го срещат в района на Морската гара в града и бързат да публикуват..
Българската православна църква, начело с Патриарх Български и Софийски митрополит Даниил и членовете на Светия Синод, отправи към вярващите християни..
Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил поздрави с "Христос воскресе!" и в пасхалното си слово акцентира на призванието на православните..