Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
Решение за работа, която никой не желае да работи предлагат двама млади български изобретатели. Роденият в Катар Грегори Леон Фури и Мартин Георгиев от София създават роботизирана система за плевене, използваща изкуствен интелект и лазерни технологии...
Както всяка година, през втората събота на месец август започва ловният сезон на пъдпъдък, гривяк, гургулица и като цяло мигриращите видове дивеч. Според установените правила ловът се извършва само през деня, един час преди изгрев и един час след..
Четиринайсетият традиционен Събор на хърцоите ще се проведе днес в село Кацелово, община Две могили, Русенско. Събитието, което е под патронажа на кмета на Две могили Мариета Петрова, ще започне в 09.30 часа с водосвет за здраве и благоденствие...
В "България днес" на 15 Август слушайте: 01:55 – Актуално от България и сънародниците по света 14:00 – Православен църковен..
Четиринадесетото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал "Банатски вкусотии – традициите на моето село" ще се проведе на 16 август 2025 г.,..
Една от най-големите звезди на съвременната опера - Джойс ДиДонато, избра българската дизайнерка Веселина Свиларска за костюмите, с които ще представи..