Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Троянската сливова - от ценители за ценители

Снимка: zdrave.rozali.com

Сливовата ракия е една от традиционните напитки за нас, българите. Любопитното обаче е, че някога, а пък на много места и днес, ракията участва в различни обреди, свръзани с жизнения и календарния цикъл. Така например, ракия се затваря при раждането на дете и се отваря за неговата сватба, а трапезите за годеж, сватба и дори погребение не минават без нея. Според по-запознати с историята на ракията, дестилирането на спиртни напитки по българските земи датира от османския период. Качествената ракия се произвежда чрез ферментация на хубави и зрели плодове в дървена каца. След това ракията се вари в казан и отлежава в буре.

В Троянския регион домашното и фабричното производство на сливова ракия има богата история. Особено известна е билковата сливова ракия на Троянския манастир. Знаете, освен като религиозно и просветно огнище, светата обител е известна и с развитото си земеделие и животновъдство, а особено овощарството и специално отглеждането на сливи. Открай време от плодовете на сливата монасите в Троянския манастир произвеждали ракия, отличаваща се със завидно качество. Нещо повече, през 1894 г. те участват с ракия - собствено производство, в Анверската изложба в Белгия и са отличени с бронзов медал и диплом. Традицията се спазва и досега. И действително сливовата ракия, която се произвежда в Троянския манастир, е изключително пивка и с високо качество - приятна на вкус, с дъх на натурални зрели троянски сливи и цвят на кехлибар. Сега в манастира може да се опита от нея, но това става само при специални поводи и при посрещането на гости - обясни епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. Все пак епископ Сионий обясни как се произвежда ракията в Троянския манастир и макар че „Балканът пази своите тайни“ разбрахме, че билките, които се слагат в ракията спомагат за нейните лечебни свойства.

С подобна ракия черпи своите гости и кметът на община Троян Донка Михайлова. От нея научихме, че троянската сливова се вари през пролетта и е сравнително слаба, но пивка ракия.

За прословутата "троянска сливовица" и традицията, свързана с нея, разказва Красимир Мартинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Спасов

Софийски разкази - Стефан Спасов за “Забравената цивилизация“

Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на  Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..

публикувано на 10.05.25 в 16:00
Йерусалим днес

Историята оживява - Хаджиите от Банско, част първа

Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..

публикувано на 10.05.25 в 15:00
Мария Сутич

Адресите на любовта – Мария Сутич, жена-войн от Хвърковатата чета

Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..

публикувано на 10.05.25 в 14:00
Мария Бакалова и Елена Телбис

Силата да продължим след смъртта

„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..

публикувано на 10.05.25 в 11:23
Наско Стаменов

Въпросът е "колко", не толкова "какво"

Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..

публикувано на 10.05.25 в 10:51
Албена Попова и Северина Митева

Всички гледни точки в среда на доверие

Какво е фасилитиране и как да го правим успешно. На тази тема ще говори Давид Бийота - създател на метода на компаса. За всички, които се интересуват от динамиката в група и искат да водят, обучават и управляват групи от хора. Албена Попова, Сашка Витанова и Северина Митева ни говорят за фасилитирането: "Думата не намери подходящ еквивалент на..

публикувано на 10.05.25 в 09:54
Биляна Савова

Биляна Савова разказва какво не знаем за мозъка

Биляна Савова извървява дълъг път между план “2В” и план “Да бъда”. “Много интересно как изобщо се появи в живота ми цялата тази концепция за план “Да бъда””, разказва тя и се връща към датата 30 май, когато се отбелязва Денят на хората, които живеят с диагнозата “Множествена склероза”. “Идеята е първо да погледнеш към себе си и да си дадеш сметка..

публикувано на 09.05.25 в 20:13