Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

След 10 други държави - в София

Шеф Хю Бутен от Монреал е влюбен в шопската салата и домашната храна

Един канадски готвач превежда "яйца по панагюрски" на английски

Темата за Канада е особено актуална тази седмица, след като стана ясно, че от 1 декември отпадат визите за пътуване в тази доста обичана от българите и определена като втората най-добра страна за живеене в света, според последните проучвания. Ние пък в сутрешното "Радиокафе" ви срещаме с един канадски шеф-готвач, който вече от година живее (и готви, разбира се) в София, обожава българските домати и техния истински и неподправен вкус и се радва на домашно приготвената храна у нас. Името му е Хю Бутен, родом е от Монреал, има 25-годишна кариера зад гърба си, а България е 11-тата държава, в която "кулинарства". Работил е в САЩ, Австралия, Франция, Мексико, Малайзия, Бахамските и Карибските острови. В момента преподава в кулинарната академия в София. Хю е много ведър и позитивен човек, обожава професията си - "готвя всеки ден, хапвам безплатно, защото трябва да опитвам това, което приготвям, пътувам, срещам хората на маса". Усмихнат, с чувство за хумор, той ни предупреждава никога да не вярваме на кльощав шеф-готвач. Разказва увлекателно за Монреал, сравнява зимите тук и там ("вашата последна зима направо ме върна в Канада"), хвали от сърце шопската ни салата, която независимо от своята семплост е изключителна; съжалява, че хората в САЩ и Канада вече почти не готвят, а купуват готова или полуприготвена храна, има доста идилична представа за България и много харесва атмосферата на women's market (Женския пазар). Убеден е, че всяка национална кухня е специфична, но навсякъде домашно сготвената храна е най-вкусна. Чуйте (и вижте) разговора ни с Хю Бутен - ще разберете каква е разликата във вкуса на продуктите отвъд океана ("където си имаме ягоди и домати през всеки сезон и са еднакво безвкусни");  кое е задължителното място за хапване, ако се окажете (без виза) в Монреал и какво му е толкова хубаво на този град и на прочутото му пушено месо. И за една много любопитна идея на Хю, който иска да създаде услуга за превод на ресторантските менюта на английски език (translatemenu), за да не се получават бисери, каквито всички ние сме срещали, на които сме се смели и на които сме се "червили от срам пред чужденците"- като "old man from Bansko" (както често се превежда специалитета бански старец) или нищо не значещи за един британец или американец понятия.

Чуйте интересния разговор на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Хю Бутен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече имаме опит в такива ситуации. Учениците излязоха в дистанционно обучение

Ние вече имаме опит, за да реагираме в такива ситуации, така че учениците излязоха в обучение от разстояние, в електронна среда. Обучаваха се онлайн в рамките на вчерашния ден. От днес топлоподаването в сградите на училището е възстановено, така че нашите ученици отново са на училище. Това заяви Таня Пенчева - директор на 55 СУ "Петко Каравелов"..

публикувано на 12.02.25 в 08:51

Отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията

През днешния ден отбелязваме Световния ден за борба с най-разпространеното хронично неврологично заболяване - епилепсията. Тази година инициативата се провежда под мотото: „Заедно за подкрепа и осведоменост“. Националният дворец на културата и сгради в още четири областни града у нас ще бъдат осветени в лилаво тази вечер – цветът на хората с..

публикувано на 12.02.25 в 08:33

В цялата страна ще бъде предимно слънчево

През днешния ден сутринта на места в равнините и котловините ще има намалена видимост. Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, в отделни котловини - до минус 14°, за София - около минус 10°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня над Източна България облачността ще се разкъса и намалее и в..

публикувано на 12.02.25 в 07:15

Форум, 11.02.25: Професионалното образование и ролята му на трудовия пазар

Коментатори във "Форум" тази седмица са зам.-председателят и член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии доц. д-р Наталия Футекова и образователният иноватор Ангел Георгиев. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха бяха: - Проучване на Института за пазарна икономика - професионалното..

публикувано на 11.02.25 в 18:55

Глоба между 2000 и 5000 лева при установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 11.02.25 в 17:48

Стартира 17-ото издание на Програма "Европа" на Столичната община

На 17 февруари 2025 г., стартира 17-ото издание на Програма "Европа“ на Столичната община. За поредна година целта е сътрудничеството между гражданското общество и местната власт в София в прилагането на добри европейски практики на местно ниво. Пет са одобрените приоритетни области, като тяхното финансиране е по 250 000 лв., каза пред Радио..

публикувано на 11.02.25 в 16:41

"Аника в градините на Людмил Георгиев" събира опитен графѝк с детското въображение

"Аника в градините на Людмил Георгиев" е съвместна изложба на известния български графичен художник Людмил Георгиев и 10-годишната Аника Козева. Изложбата ще бъде показана в галерия "ГрафикАрт" от 12 до 26 февруари. "Изложбата трябва да се види, а историята да се разкаже. С бащата на Аника си говорихме в моето ателие, а Аника се беше разшетала из..

публикувано на 11.02.25 в 15:40