Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни отблясъци от "Капана"

В Пловдив - като в Страсбург

За тези, които обичат малките неочаквани кулинарни отбивки, в пътуващото ни "Радиокафе" разказваме за единственото място в България, където сервират съвсем автентичните за Елзас Tartes flambées. То се намира (някак съвсем логично) в артистичния и несравним с нищо друго квартал "Капана" в Пловдив. Нашият екип попадна съвсем случайно (залутан из препълнените улички по време на Капана фест), почти в полунощ - време, в което повечето заведения сервираха вече само пиене, а ние бяхме гладни. И изведнъж се оказахме пред едно съвсем малко, много кокетно бистро, в което носеха едни голе-е-еми дървени подноси с въпросните тарт фламбе. Аз лично не повярвах на очите си - била съм в Страсбург, имала съм щастието да хапвам от този специалитет, който наистина е много вкусен и не очаквах да го открия в България. Оказва се, че въпросното бистро е стартирано от двама българи, които са живели известно време в Страсбург (между другото, това е град на границата между Франция и Германия, известен с най-добрата трамвайна мрежа в Европа, при това изцяло на трева, и с факта, че там се провеждат официалните "големи" заседания на Европейския парламент) и решили да пренесат очарованието на старинния град в Пловдив. Как?! По пътя на кулинарните изкушения. И добре им се е получило...

Дамата, която ръководи бистрото, гостува в нашето изнесено студио. Тя се казва Диана Иванова и е много сладкодумна. Самата тя може да прави въпросните Tartes flambées, които (ако се опитаме да ги опишем) приличат на много тънки пици. Тук обаче Диана ме поправя с усмивка, че са нещо съвсем различно от пицата, че няма мая, че технологията на готвенето, пещта - всичко е друго! Разказа ни историята на тези Tartes flambées, които биват открити, когато с много тънък слой тесто някога са тествали пещите дали са достатъчно горещи. Това е основата - върху нея се слага един специфичния "creme fraiche" и лук, и се "надгражда" с различни комбинации от добавки, най-характерните от които са нарязан на тънко бекон, или пък спанак и сирене бри. Вариантите са много. Диана Иванова подчертава, че те не са "побългарили" този елзаски специалитет, а само са го "пренесли". Единственото, което правят по български е, че това, което слагат върху тънкия блат е в по-големи количества. И на чуждестранните посетители (които хич не са малко) това много им се услаждало. "Немци като дойдат, веднага питат, дали това е "flammekueche" - така се наричат тези тарти при тях" - допълва Диана и добавя, че вече и българите много повече пътуват и има все повече клиенти, които са били в Страсбург или региона, хапвали са, знаят, сравняват. Даже и сватби правят. Вече са имали една, в която и двамата младоженци били завършили в Страсбург (който е и студентски град с много добри университети) и избрали да си направят сватба в "Капана", а храната да е "по елзаски".

Снимка"Имаме и много гости, които идват специално от София, за да хапнат при нас, даже си взимат за в къщи, но казват, че не е същото. Tartes flambées трябва да се ядат по елзаски - там може да седне голяма компания, да поръча 10 или 15 и те се донасят една по една, за да се изяждат, докато са топли. Другото характерно там е, че в ресторантчетата масите са миниатюрни и близко една до друга и често хората се пресягат и пробват от съседната маса... типично по френски" - продължава да разказва Диана. Споделя, че би искала да отвори подобно бистро и в София. Ние отговаряме, че нямаме нищо против да пътуваме до Пловдив за да се почувстваме като в Страсбург, но се съгласяваме, че няма да е лошо. Иначе сега през август им предстои още една елзаска сватба - той е от Страсбург, тя - българка, гостите са 300, ще стартират празненството от Широка лъка, за да стигнат до Капана и да комбинират българското гостприемство с елзаския вкус.

Чуйте разговора ни с Диана Иванова и се загубете из уличките на "Капана". Защото можете да се окажете къде ли не, дори и в Страсбург.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Александрова

За да се съхраним, трябва да бъдем една общност

Анна Александрова е председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание и депутат от район “Надежда” - затова с нея говорим не само за Фестивала на традициите:  "Фестивалът стартира с по-малък формат много отдавна в кв.Требич. Днес ще се насладим на хубава, наситена фолклорна програма, ще оценим и качествата на питките,..

публикувано на 09.03.25 в 11:06
С Валерия Момчилова

Когато е празник, трябва да е празник

Днес предаването гостува на Зимния фестивал на традициите в Илиянци – район Надежда – Столична община. На централния площад ще се съберат любители на българските обичаи, фолклора, кулинарията и виното.  Първият ни гост е Илиана Влъчкова – дългогодишен секретар на Читалище „Отец Паисий-1930“ и автор на книгата "90 години Читалище „Отец..

публикувано на 09.03.25 в 09:48

Историята оживява - Родът Богориди, Атанас Богориди

Историята на рода Богориди. Кой е нейният родоначалник? Кой е Атанас Богориди? Арх. Ивелин Любенов, генеалог, разказва: "Вероятно родът е още по-древен - не е доказано, но може би е болярски и архонтски, има връзка с рода на Берон и на Раковски. В труда на доц. Йордан Желев от ЦДА към ДАА, са описани членовете на рода, но има и непознати Богориди."..

публикувано на 08.03.25 в 16:00

Софийски разкази - С гости из София

Малко за историята на най-известните сгради в центъра на София. Начална точка - метростанция Софийски университет, крайна - катедралния храм "Света Неделя": Коя е първата сграда на СУ? Кои са все още съществуващите предишни здания на Народната библиотека? Какви са били другите функции на старото, изгоряло отдавна Народно Събрание? Кое министерство се..

публикувано на 08.03.25 в 15:00
Екатерина с трите деца

Адресите на любовта - професор Емануил Иванов, вуйчото на Алеко Константинов

Когато любимият вуйчо на Алеко Константинов, професорът по математика Емануил Иванов се сгодил, Щастливецът написал толкова смешен фейлетон за събитието, че гостите изпопадали от смях. Главният лирически герой обаче заплашил автора, че ако разказът види свят, няма да му проговори. Алеко много уважавал брата на майка си и затова вързал листовете с..

публикувано на 08.03.25 в 14:00

3300 години история под един покрив

Втори пролетен авто ретро салон - поканата за него идва от Искрен Миланов: "Показваме около 70 ретроавтомобила цели 3 дни, както и 11 класически велосипеда и 9 мотоциклета за наслада на окото. Имаме и 3 автомобила на канцлера Аденауер. Имаме италиански и немски, както и един-единствен японски. Автомобилите са на средна възраст 60 години, под един..

публикувано на 08.03.25 в 11:31
С Атанас Маев

Танцова експресия отвътре навън

Почит към танцовото изкуство чрез документалната кинопоредица „Аранча Агире: танцът като просветление“ - представя ни я Атанас Маев: "Споделяме с публиката филми на Аранча Агире, посветени в частност на Морис Бежар. Всичко, до което се докосне женската природа, дава деликатност, така е и в изкуството, жените успяват да намерят пътя не само до сърцата..

публикувано на 08.03.25 в 10:53