Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дневникът на една софиянка: Ден трети

Гардероб: H&MДокато умело крепим международното положение, очакваме да ни се случи най-накрая хубавото топло време. Иска ни се да чуем птичките навън, бленуваме пролетните лъчи най-сетне да ни погалят, и але хоп, точно в този момент ще се появи в цялата си прелест – някой чутовен психопат.


Ама, разбира се, няма как и той трябва да се намести в картинката. Понеже сме във времето на социалните мрежи – мястото за общение и масова и еднолична излагация, та, той най-вероятно ще цъфне като бяло нежно кокиче точно там – в месинджъра ви.

Преди да вляза в детайл, искам да уточня някои неща. Има два вида психопати – опасни и крайни психопати, с тях трябва да се оправя полицията и безобидни, но изключително досадни психопати.
Какъв обаче е по-страшният сценарий от това да си имаш вземане-даване с чисто нов психопат, да си имаш такова с чужд стар психопат. Това е нещо наистина страшно.

Бившият на Мими, с която ти самата не общуваш от близо 3 години, ти се включва след има-няма 5 години, за да ти каже здрасти. По възможно най-малко психопатски начин, нали…

Бих искала да уточня още нещо, не се подигравам и не подценявам психопатското, защото всеки от нас го притежава в една или друга степен и го е проявявал в дадени ситуации.

Аз да речем след втора среща с един младеж, реших чисто експериментално да му кажа, че го обичам. Просто ей така, да видим какво ще стане. Все едно му хвърлих месест розов балон, пълен с вода, побалансира с няколко нелепи, заучени фрази, после изкрещя нещо от сорта, че това не е нормално и избяга. Нормално…

Друг път взех крути мерки спрямо поведение, което пък аз намирах за ненормално, но можеше и да не го правя. Имах едно прясно гадже, чиято майка говореше така за него:
Ама, той, Генади не яде домати…
Все едно е на пет години, не може да говори и има максимална степен на непоносимост към домати, от които се обрива в огромни плюски.
Аз отвърнах нещо от сорта - На морето яде домати.
Как така, той не ги яде от малък?

У мен почна да се надига огромна вербална вълна, която грозеше тази жена. Поколебах се една секунда и изстрелях:
А памперсите още ли му ги сменяте или той започна сам!?!?
И избягах…

Но да се върнем на стария психопат… Въпросът е: как да процедираме? Още на първото: здр, как си? Просто изтрийте контакта, така ще е най-добре за всички. Нито от любопитство, нито от съжаление, нито от каквито и да е било други емоции не подемайте комуникацията с този човек.
Защото всякакъв вид разговор разгаря в главата на психопата неговите лични сценарии, а именно как отново да се докопа до Мими. Винаги е това.

Дори да ви е жал за човека, да сте изпитвали уважение към личността му, това вече е в миналото, и той, човекът е нещо като упорит вирус, грип, не… по-скоро като неочаквана, появила се на 38-годишна възраст морбили, плъзва, за да ви трупяса с любовната си екзема. Така – delеte и после block – двете стъпки в борбата с психопатите.

И понеже никой не е ваксиниран от това да попадне в едната или другата позиция, помнете, нищо не ви принадлежи, нито кучето, нито любовта, нито гащите на сърца, които си сложихте за разкош.

Или някой ще дойде и ще ви вземе изброеното, или то ще си тръгне доброволно или пък ще се разпадне от само себе си.
Гледайте да не си мислите, че притежавате нещо!
Успех!

Още по темата

Дневникът на една софиянка: Ден втори

Честно да си призная, малко се поуспокоих, след като започнах да си водя дневник. То не било чак толкова сложно това ежедневие, даже има закономерен баланс, много точен, да речем 70 % радостни моменти, оп – веднага едни 30 гадни до 100%  за баланс...

публикувано на 07.03.19 в 17:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България...

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха:..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45