Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И изправната газова бутилка може да се превърне в "бомба" под слънчевите лъчи

Инцидентите с газови бутилки зачестяват през летните месеци. Тези дни бе съобщено, че при подобни случаи са пострадали над 40 души само през месец юли. Затова и на дневен ред излиза въпросът как езопасно да използваме тези бутилки, които осигуряват удобство, но представляват и риск.

Нина Костова - началник на Контролно-методичен отдел към Дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор обясни пред Радио София, че на първо място е много важно да са спазени инструкциите за безопасност още с пълненето на бутилката. Според нея, много често потребителите зареждат бутилките на нерегламентирани места и на местата, където се зареждат автомобилите с газови уредби. Тя посочи, че правилното място за зареждане са специализираните газо-пълначни станции, които разполагат с автоматична везна. Именно там пълненето на бутилките е абсолютно точно.

На специализираните места за зареждане се прави и външен оглед на бутилките, както и се проверява дали те са с валиден технически преглед. Срокът на валидност на прегледа е 10 години.

Дори при спазени изисквания за безопасност, самото излагане на газовите бутилки на пряка слънчева светлина или в близост до топлинен източник също крият риск от избухване. Препоръчителната работна температура обикновено е от -20 до +45 градуса. В топло време, ако бутилката е изложена на слънчева светлина, много лесно може да бъде премината горната граница. 

Подробности за правилната експлоатация на газовите бутилки и рисковете, които крият - в интервюто на Лилия Герчева с Нина Костова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Над 40 ранени от газови бутилки през юли

С настъпването на летния сезон се увеличиха драстично случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия. За последните 20 дни са приети 41 пострадали при инциденти с газови бутилки, от..

публикувано на 31.07.19 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене"..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите..

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45