Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова покани Кристиян Кръстев да поеме транспорта в Столичната община

Кръстев беше министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година

Снимка: БГНЕС
Бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев е поканен от Йорданка Фандъкова да работи за подобряване на транспортната инфраструктура в София. В Столичната община Кръстев ще заема длъжността заместник-кмет по транспорт и транспортна инфраструктура.

Фандъкова предлага да бъде преименувано и самото направление на „Транспорт и градска мобилност“. Днес Йорданка Фандъкова представи структурните промени в управлението на Столичната община и обновяването на екипа си. Тя се надява, че Столичният общински съвет ще гласува   доклада за това през този месец, за да може от 1 януари 2020 г. и административните реформи да влязат в сила. 

След като наскоро обяви, че досегашния изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към Столичната община Владимир Данаилов ще поеме новото направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ като зам.-кмет, днес кметът Йорданка Фандъкова обяви още едно попълнение в екипа си. Това е бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев, на когото Фандъкова ще разчита за направлението „Транспорт и градска мобилност“. Очакванията в тази посока са пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки и мерки за облекчаване на трафика. 
Името на зам.-кмета по строителството все още не е ясно, но Йорданка Фандъкова издаде, че това ще е инженер с доказан опит. Той ще трябва да гарантира повече ред и контрол в строителството и ремонтите, посочи Фандъкова, като направлението ще се казва „Обществено строителство“:

Кристиан Кръстев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година. Преди това управляваше нискотарифната авиокомпания Wizz Air у нас.

За да се обезпечи работата на новото направление с повече експерти, както и по-добрата организация на работа - ОП „Софпроект“ ще премине на директно подчинение на зам.кмета по строителството. А досега оглавяваното направление от Ирина Савина „Инвестиции и строителство“  ще бъде изменено в   „Европейски политики, международна дейност и туризъм“, отново на нейно подчинение. 

За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция „Инвестиционно отчуждаване“ пък преминава на пряко подчинение на главния архитект на София. Кметът Йорданка Фандъкова предлага и да се удължи работното време на деловодството, така че и през събота да има връзка със СО (до 14 ч. В момента деловодството работи от 7:30 до 19:30 ч). 
Докладът за структурните промени ще внесен за разглеждане от общинските съветници в понеделник, 9 декември, а на 19 декември кметът  очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Към доклада са приложени и предложенията на районните кметове на „Красно село“, „Нови Искър“ и „Слатина“ за реформи в тези местни администрации. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48

Започна предизборната кампания

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:53

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55