Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да сготвим крехко агнешко за Гергьовден и да впечатлим семейството с гарнитура

Елена Петрелийска и Ники Петров
Снимка: БНТ
Българите съумяват да запазят традициите си през годините, а едно от най-важните неща за семействата е празничната трапеза, която събира малки и големи. Във време на извънредно положение е малко по-трудно да бъдем заедно, но обичаят за вкусно агнешко с гарнитура със сигурност ще бъде спазен и тази година.

„Агнешкото трябва да се готви бавно на температура от 95-100 градуса за около 10-12 часа. Можете да го осолите с готварска сол от всички страни и да го оставите за 15 минути да почива на стайна температура. Преди да го сложите във фурната, покрийте месото с хартия за печене и след това с кухненско фолио.

Около 1 пръст бяло вино в тавата ще подпомогне добрия вкус. Сол, масло, червен пипер и джоджен са напълно достатъчни, но разбира се можете да експериментирате и с други подправки като куркума и къри. Канелата също много отива на агнешкото месо", споделят младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров.

Добра идея е да купим младо агнешко от малки производители, а не от супермаркета. Така ще си гарантираме вкус и качество. Гарнитурата пък ще направи трапезата ни още по-цветна. Имаме възможност да се спрем на традиционна или „по-модерна" гарнитура.

„На първо място препоръчваме аспержи и млади картофи. Агнешкото върви и с дроб сарма, може да си сложите спанак или лапад с ориз. Дроб сармата може да се превърне и в сарми с листа от лапад или червено цвекло. Ако имате желание за нещо по-интересно, опитайте комбинация с кус-кус.

Той трябва да е добре ароматизиран, да му се добавят ядки или сушени плодове. Разбира се, зелената салата с дресинг от тахан винаги е добро решение", казват готвачите.

Още съвети и добри идеи от Елена и Ники за прекрасна празнична трапеза – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерите на ПП Кирил Петков (вляво) и Асен Василев

"Форум", 25.06.25: Доколко предизвестен и близо е краят на ПП?

В средата на последната за сезона седмица на "Форум" последните събития и новини коментираха адв. Николай Хаджигенов и Христо Радков. Повод за дискусия и коментари водещият Константин Лавсов взе от: Кирил Петков подава оставка като съпредседател на ПП и депутат Зам.-кметът на София Никола Барбутов е обвинен за участие в ОПГ и предлагане на..

публикувано на 25.06.25 в 18:25

Какво се случва с любовта, когато стане навик, описва в пиеса Здрава Каменова

Остарява ли любовта, когато навърти повече брачни години, научаваме от пиесата на Здрава Каменова "Любов в насрещното“. В опит да спасят брака си, двойка около 50-те е на път към поредна среща с психоаналитик, когато срещу колата им се появява друга кола. Сблъсъкът (буквално и преносно) с 28-годишни младежи, окрилени от любовта, задава..

публикувано на 25.06.25 в 16:55

Как да избираме, съхраняваме и консумираме маслиновото масло?

В ароматната вечер на Еньовден, известна и като „нощта на вещиците“, екипът на “Добър вечер, София“ (Яна и Роман), дегустира шотове с маслиново масло, широко известно като зехтин. В тази своя наглед щура идея, те не бяха сами, а в компанията на експерта Славей Таслаков , от който научихме всичко за зехтина, чиито аромати дори могат да се..

публикувано на 25.06.25 в 16:35
Снимки: Надежда Герова

Софийските училища показаха пред 7-окласниците панорама на професиите

Около 40 софийски училища участваха в  "Панорама на професиите 2025", която се организира от Регионално управление на образованието – София-град под куполите на "Ларгото" Сред тях бяха професионалните гимназии по туризъм, по транспорт и енергетика, по хранително-вкусови технологии, по облекло, средни училища, ТУЕС, НФСГ, както и софийските..

публикувано на 25.06.25 в 16:19

Иновация помага за персонализиран пациентски път на онкоболни

Иво Петров и съпругата му се сблъскват с диагнозата рак и решават да погледнат отвъд нея, устремени към живота. Така с подходящия екип от специалисти – лекари с доказана експертиза в областта на онкологичните грижи, личности, преминаващи пътя на онкологично лечение и наблюдение, както и с помощта на експерти с опит в областта на..

публикувано на 25.06.25 в 15:36

Пещерен концерт с църковнославянски песнопения в Съевата дупка

Концерт с църковнославянски песнопения ще се състои на 28 юни в пещерата "Съева дупка“. Той носи заглавието "Ела с мен в пещерата!“, а диригент ще бъде Нели Трошева. Изпълнител е българската хорова капела "Георги Робев“, със солист Васил Антов. Пред Радио София Нели Трошева сподели какво е усещането да правиш пещерен концерт. "Наистина е магична..

публикувано на 25.06.25 в 15:23
Адриан Николов

Финансовата зависимост на общините от държавата се увеличава

Въпреки че разходите на общините растат с над 2 млрд. лева  само за една година, делът на собствените им приходи постоянно намалява, като през 2024 г. за първи път падат под 25% от общия им бюджет, сочат актуалните данни на Министерство на финансите. Това от своя страна задълбочава зависимостта им от държавния бюджет и за пореден път..

публикувано на 25.06.25 в 15:14