Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Анета Василева: Образците от втората половина на ХХ век са много и разнообразни

Повече обеккти трябва да са защитени като паметници на културата, смята специалистът

Сградата на Министерството на външните работи е от добрите примери на соц. архитектура
Снимка: mfa.bg

Архитектурата от втората половина на ХХ век – социалистическия период, е формирала образа на повечето публични пространства и в тази среда протича животът ни и до днес. Затова сме длъжни да анализираме, да опознаем не само паметниците и изкуството, но и архитектурата от това време.

За това пледира арх. Анета Василева, преподавател в УАСГ.

Тя възрази на предположението, че хората дават оценка на даден паметник повече на идеологическа основа, отколкото по естетически критерии.

Снимка: Ани Петрова

Не е вярно крайното твърдение, че социалистическия ни стил е като световния по това време. Но е крайно и становището, че в тогавашната ни архитектурата няма нищо от модернизма в другите страни.

„Колкото повече говорим за този период, толкова по-лесно ще се установим в някаква среда, която позволява множество интерпретации, което за мен винаги е полезно“, отбеляза арх. Василева.

Тоталността на средата обуславя многото и разнообразните образци, отбеляза още експертът. И посочи конкретни примери от столичните сгради – столичното училище „Николай Лилиев“, Зона Б-5, зданието на Външното министерство и други.

По мнението й все още са твърде малко (едва 5) сградите от този период, които са под опеката на Закона за паметниците на културата.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с арх. Анета Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Арх. В. Гюров: Ако се грижим за тях, соц.-символите са част от културия туризъм

Социалистическите символи могат с успех да се използват като туристически продукт. На чужденци, особено от Запада, им е интересно да научат за живота, бита, интересите на хората от времето на социализма. Паметникът на Бузлуджа също е обект, за който..

публикувано на 09.09.20 в 15:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха:..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на..

публикувано на 28.06.24 в 14:13