Повечето хора знаят, че пържената храна е вредна, но малко от нас имат волята да я зачеркнат от менюто си.
По-важният въпрос обаче е „Защо?“, защо тя е вредна. Какво се случва с храните по време на процеса на пържене, което ги прави по-нездравословни, отколкото други, които са варени, сотирани и печени?
Според известната приказка всичко хубаво е или вредно, или от него се напълнява, или се забременява, с усмивка пристъпва към темата нутриционистката Яна Данаилова.
„Наистина пържената храна е вкусна, но в никакъв случай не можем да я причислим към полезната или да я консумираме редовно.“
Пърженето е агресивна термична обработка, обяснява Данаилова. Самата храна променя своята структура, но по-опасното е, че това се случва и с мазнината.
Тя се загрява до над 200 градуса и отделя свободни радикали. Те са вредни и могат да доведат дори до генни мутации. Имат доказано канцерогенен ефект.
„Всичко прегоряло, препържено, хванало черна или кафява коричка, следва да бъде избягвано.“
Ако все пак искаме да запържим нещо, подходящо е да изберем кокосовото масло, което е с висок праг на горене, допълва Яна Данаилова, смилявайки се над почитателите на пърженото.
Храната е най-добре да се приготвя на умерена температура, задушена, на пара или на бавен огън, в краен случай – печена.
Чуйте какво още каза пред Петя Зунгорлиева нутриционистката Яна Данаилова.
Напоследък станаха много чести случаите, в които хора, които не са теглили приложението Телеграм се оказаха със създадени профили там, за които дори не подозират. Какво ново трябва да знаем за киберсигурността и кибер света?“Подобен тип фалшиви профили или кражба на профили се случва и в други приложения - Viber, WhatsApp и други. Основният..
Нова зелена растителност ще бъде засадена в най-уязвимите точки на столицата, съобщава кметът Васил Терзиев. Повече зеленина се предвижда да има в „Младост 2“, „Обеля 2“ и по ключови булеварди в града. Сред проектите, по които се работи в общината, има и по-нестандартни предложения, като „мобилна горичка“ в Северния парк и вертикална градина на..
В разгара на този археологичен сезон, на 5 август в Националния археологически институт и музей към БАН се състоя откриването на изложбата "С една глава по-висока" , която бе представена от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински. В рамките на изложбата за първи път беше показана напълно реставрираната антична мраморна статуя в човешки ръст,..
До първата неделя на септември продължава 11-ото издание на традиционната културно-образователна кампания на Столичната библиотека за насърчаване на четенето. Библиобусите на кампанията вече са достатъчно познати и чакани в софийските паркове. Креативният формат вече е утвърден и гражданите знаят какво да очакват. В турнето на „Зелени..
Очаквано, в процеса на строително-ремонтните дейности на Северната сграда откъм ул. “Оборище“ в столицата, е регистриран античен тегулен гроб – част от Източния некропол на Антична Сердика. За откритието съобщават от Националната художествена академия. Откритието е в резултат на извършеното предварително археологическо наблюдение, което предхожда..
Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в партньорство с Областния управител на област София кани столичани и гостите на града на специални прожекции под открито небе, които ще се състоят от 12 до 16 август 2025 г. в градинката зад библиотеката – между улиците "Оборище", "Кракра" и "Шипка". В пет поредни вечери от 21:00 ч. с вход..
Много може да се говори и дискутира по темата за предизвикателствата на работещите майки, но Фондация "Мама има работа" я избира за конкурс, чиито резултати ще бъдат оценявани от 3-членна комисия – двама членове и забележете AI (изкуствен интелект). Целта на конкурса е да се даде гласност на предизвикателствата пред работещите майки в..