Повечето хора знаят, че пържената храна е вредна, но малко от нас имат волята да я зачеркнат от менюто си.
По-важният въпрос обаче е „Защо?“, защо тя е вредна. Какво се случва с храните по време на процеса на пържене, което ги прави по-нездравословни, отколкото други, които са варени, сотирани и печени?
Според известната приказка всичко хубаво е или вредно, или от него се напълнява, или се забременява, с усмивка пристъпва към темата нутриционистката Яна Данаилова.
„Наистина пържената храна е вкусна, но в никакъв случай не можем да я причислим към полезната или да я консумираме редовно.“
Пърженето е агресивна термична обработка, обяснява Данаилова. Самата храна променя своята структура, но по-опасното е, че това се случва и с мазнината.
Тя се загрява до над 200 градуса и отделя свободни радикали. Те са вредни и могат да доведат дори до генни мутации. Имат доказано канцерогенен ефект.
„Всичко прегоряло, препържено, хванало черна или кафява коричка, следва да бъде избягвано.“
Ако все пак искаме да запържим нещо, подходящо е да изберем кокосовото масло, което е с висок праг на горене, допълва Яна Данаилова, смилявайки се над почитателите на пърженото.
Храната е най-добре да се приготвя на умерена температура, задушена, на пара или на бавен огън, в краен случай – печена.
Чуйте какво още каза пред Петя Зунгорлиева нутриционистката Яна Данаилова.
Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..
Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус" е постановката „Шестте пингвинчета“...
На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..
В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков. С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала. "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..
В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..
Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..
"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..