Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Запазва се подкрепата към протестиращите

Снимка: БГНЕС
Промяната в политическата и икономическата обстановка в страната, съвсем естествено, поражда и динамика в обществените нагласи, които в никакъв случай не са по-малко сложни и комплицирани от самата политическа и икономическа обстановка. С голяма доза вероятност тези тенденции ще продължат и през следващите месеци, каза пред Радио София социологът Боряна Димитрова по повод последните проучвания на Агенцията за маркетингови и социални проучвания  “Алфа Рисърч”.

Според нея има няколко важни и основни тенденции, откроени в проучването. На първо място, отношението към протестите, където се откроява запазваща се подкрепа към тях, но има известен спад на категоричната подкрепа на протеста в столицата за сметка на повишена подкрепа в провинцията.
“Хората под общото понятие "протест" влагат различни очаквания, различни свои проблеми, различни начини за решаване на политическата криза”, казва Димитрова.

На второ място като тенденция, тя откроява безпокойството на хората в началото на есенно-зимния сезон, заради евентуално влошаване на здравната криза, но и заради опасенията от влошаване на икономическата и политическата ситуация в страната. За много хора следващите месеци ще са предизвикателни.

“Ако диагнозата на сегашната ситуация е ясна - да, има криза на доверие към институциите и към управлението. Има настояване за по-бързо социално-икономическо развитие, в същото време има и голяма доза неяснота по въпроса каква е алтернативата на сегашното управление”, посочи като трета тенденция социологът.

Повече за тенденциите в политическия живот - чуйте в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Доц. Димитър Димитров

Доц. Димитров: Резолюцията нанася имиджова щета, но ще се почувства при разпределението на евросредства

В края на тази седмица може да се твърди, че България вече започва втората вълна на епидемията от Covid-19, отбеляза социологът доц. Димитър Димитров , в коментар пред Радио София. Ще се запомни и резолюцията на Европарламента по повод на..

публикувано на 09.10.20 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика,..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група ...

публикувано на 30.09.24 в 15:54

80 г. история на архитектурното ни образование и неговото бъдеще

Чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ до 6 октомври може да бъдат разгледани историята и проблематиката на архитектурното образование у нас. Събитието е озаглавено "Education works"  и е инициативата на фондация..

публикувано на 30.09.24 в 15:25

“Bartók Gothic” - струнните квартети на Бела Барток през призмата на Готик културата и киното

На 1 октомври, струнни квартети № 1, ор.7 и № 4 на Бела Барток ще звучат на сцената на столичен клуб в изпълнение на Art&Shock String Quartet. Квартетът обединява млади музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, камерен ансамбъл “Софийски солисти” и..

публикувано на 30.09.24 в 15:05

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През..

публикувано на 30.09.24 в 12:31