Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитров: Резолюцията нанася имиджова щета, но ще се почувства при разпределението на евросредства

Доц. Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

В края на тази седмица може да се твърди, че България вече започва втората вълна на епидемията от Covid-19, отбеляза социологът доц. Димитър Димитров, в коментар пред Радио София.

Ще се запомни и резолюцията на Европарламента по повод на България, причина за която е внесеното от българските евродепутати Елена Йончева и Радан Кънев. Резолюцията не е закон, не е обвързваща, но е успех за тези, които искаха да свалят ореола на Бойко Борисов и ГЕРБ. Това е имиджова, средносрочна щета.

България няма да заеме мястото на Полша или Унгария като черна овца на ЕС, но правим крачка в тази посока. Скоро може това да се почувства в оценките за страната ни, когато се приемат проекти за следващия 6-годишен програмен период или за ковид-фонда, обясни доц. Димитров.

Той изрази мнението, че смесено гласуване – с машини и хартиени бюлетини, е от полза за активността на изборите, защото някои хора нямат доверие, а други – не биха могли да се справят с машините.

И този път приключихме злощастно усилията ни футболистите да се класират и да отидат на някакво по-значимо първенство, не пропусна да отбележи още доц. Димитър Димитров, имайки предвид мача с националния отбор на Унгария.

Чуйте разговора на Данаил Конов с доц. Димитров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Боряна Димитрова: Запазва се подкрепата към протестиращите

Промяната в политическата и икономическата обстановка в страната, съвсем естествено, поражда и динамика в обществените нагласи, които в никакъв случай не са по-малко сложни и комплицирани от самата политическа и икономическа обстановка. С голяма доза..

публикувано на 09.10.20 в 16:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група ...

публикувано на 30.09.24 в 15:54

80 г. история на архитектурното ни образование и неговото бъдеще

Чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ до 6 октомври може да бъдат разгледани историята и проблематиката на архитектурното образование у нас. Събитието е озаглавено "Education works"  и е инициативата на фондация..

публикувано на 30.09.24 в 15:25

“Bartók Gothic” - струнните квартети на Бела Барток през призмата на Готик културата и киното

На 1 октомври, струнни квартети № 1, ор.7 и № 4 на Бела Барток ще звучат на сцената на столичен клуб в изпълнение на Art&Shock String Quartet. Квартетът обединява млади музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, камерен ансамбъл “Софийски солисти” и..

публикувано на 30.09.24 в 15:05

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на..

публикувано на 30.09.24 в 12:17
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 60 хиляди лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки..

публикувано на 30.09.24 в 11:22