Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луксозен фотоалбум показва

100 велики наши актьори, представени в 500 снимки и роли

Премиерата е тази вечер в Сатирата


Седмица преди Националните награди „Икар 2020“ и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България, ще бъде отбелязана премиерата на луксозното издание „100 лица на театъра“. Фотоалбумът отдава почит към паметта на онези български творци, които са утвърждавали необходимостта от високи художествени цели и идеали в историята на българския театър.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание тези 100 именити наши артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет.

Идеята е отпреди 2 години. През това време е имало издирване на фотодокументи в различните театри на България, както и в държавната агенция „Архиви“, обясни пред Радио София проф. Николай Йорданов, консултант на изданието.

Подборът на имената и снимките са съобразени с досегашни тематични издания и екциклопедии.

Началото е от края на ХІХ век, откогато са намерени снимки – с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Последните включени имена са на напусналите ни вече Васил Димитров, Йосиф Шамли, Виолета Гиндева, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова.

Премиерата е от 18.00 ч. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Входът е с покани.

Фотоалбумът е реализиран от СБА и Фондация „Хомо Луденс“, с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата.

Чуйте разговора на Катя Василева с проф. Николай Йорданов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13