Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Мумджиев: Съгласни сме за велоалеи в София, но не като за Тур дьо Франс

Бул. „Патриарх Евтимий“ е сред засегнатите пътни трасета
Снимка: БГНЕС

Не издържаме с експериментите в нашия град. Затова се събрахме се в едно обединение „София център“. При нас има архитекти, юристи, инженери, преподаватели. Включително ползващи велосипеди и не притежаващи автомобили. Това съобщи пред Радио София по повод проектите за повече пешеходни зони в столицата Николай Мумджиев, представител на протестиращите от улиците „Съборна“, „Шишман“, „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“.

„Наблюдаваме празни улици и площади, много от сериозните фирми нямат или премахнаха своите магазини в центъра.Останаха уикендите, когато манифестират пешеходци по „Витошка“ дори без торбичка с покупка. Тази търговска улица стана само със заведения и аутлети. Виждаме един деградиращ град.“

Мумджиев допълни, че той и негови съмишленици са се срещали и са представили свое становище пред столичния кмет и главния архитект на София. Смята, че двупосочна алея по „Партиарх Евтимий“ е възможна, но с ширина 2 метра, не 3,70, както искат от „Спаси София“. Напомни, че в участъка на булеварда има училища и болници, което също трябва да бъде съобразено.

“Очакваме симулация на трафика, каквато ни обеща г-жа Фандъкова, за да се убедим в намеренията и ефекта“, каза още Николай Мумджиев.

Чуйте разговора на Елена Пъневска с него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Представянето на ул. „Съборна“ като пешеходна зона стана на 15 май 2020 г.

Борис Бонев: Центърът на София е скъп, човекът е по-важен от автомобила

Жители и работещи в района на ул. „Съборна“ – между площад “Св.Неделя” и ул. „Цар Калоян“, както и в района от улица „Леге“ до ул. “Княз Александър I” не се примиряват с решението там да бъде пешеходна зона, забранена за автомобили, защото им..

публикувано на 19.11.20 в 16:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110..

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова...

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук...

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език...

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в..

публикувано на 18.05.24 в 10:19