Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският университет в София поощрява студентите доброволци финансово

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Личен архив

Четири месечни стипендии или заверка на стаж ще получат студентите доброволци от Медицинския университет - София, в зависимост от това кой курс са. Това каза пред Радио София ректорът на висшето училище акад. Лъчезар Трайков. Той прикани студентите медици, решили да положат доброволчески труд, да се регистрират в специална форма на сайта на университета, за да получат поощрителното възнаграждение.

"Прекланяме се пред ентусиазма на тези млади хора и пред факта, че те споделят ценностите, които всеки лекар трябва да носи в себе си. В същото време ги приканваме да не пропускат учебни занятия. Ние от своя страна ще положим всички усилия да получат максимално качествено образование“, посочи акад. Трайков.

Медицински университет-София вече разполага и използва платформа за дистанционни упражнения и обмен на информация. В същото време по избор се дава възможност за присъствени упражнения в малки групи (5-6 души), обясни акад. Трайков.

Ректорът е поставил задача на екипа си да се подготви кандидатстване за ВУЗ-а онлайн – подаване на документи, записване и т.н.

Започнала е подготовката и за първия симулационен център, който ще бъде в Александровска болница.

Пред университета така или иначе стоят предизвикателства. Covid епидемията създаде необходимост от ускоряване на нужните реформи, обясни акад. Лъчезар Трайков и припомни, че още при кандидатирането за поста е обещал въвеждането на модерно, дистанционно обучение, симулационни центрове и т.н. Всичко това сега е на дневен ред, с още по-остра наложителност и е трябвало да се действа „с летящ старт“.

Цялото интервю на Катя Василева с ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков за това как протичат в момента практическите обучения на студентите по медицина от горните курсове, колко студенти работят в Covid отделенията, подготвени ли са за това, как висшето учебно заведение подкрепя и подпомага работата на студентите по медицина като доброволци в звената с пациенти, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Как студенти работят в Covid отделения в София и как - в Кьолн

Асоциацията на студентите по медицина договори с Министерството на здравеопазването условия, при които да бъдет наемани на работа в Covid отделенията. До този момент не е имало правила, каза пред Радио София момиче, което е студент четвърти курс..

публикувано на 20.11.20 в 17:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече..

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти..

публикувано на 17.06.24 в 15:32