Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Снимка: БГНЕС

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен.

В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на допустимите норми на азотен диоксид във въздуха, нещо което досега не е отчитано от официалните измервателни станции.    

“Докладът наистина показва един аспект на замърсяването на въздуха в София, който официално не се отчита. Това се дължи до голяма степен на официалния начин на измерване на замърсяването на въздуха. В София има пет станции, които измерват и азотен диоксид, но само две са насочени към това да измерват в близост до пътните артерии и те са такива, които измерват замърсяването в следствие на трафика”, казва Ивайло Хлебаров - експерт по качеството на въздуха в Сдружение “За Земята”.

По-голямата част от станциите измерват фоново замърсяване. Това означава, че те са разположени така, че да обхващат по-голям ареал от града и данните да са репрезентативни за една определена част от града.

“Докато конкретните станции, които трябва да измерват замърсяването от трафика, техният фокус трябва наистина да бъде трафикът и те са две - едната е в двора на Изпълнителна агенция по околна среда в кв. “Павлово” на бул. “Цар Борис III”, а втората се намира в двора на НИМХ в кв. “Младост”, като тя е доста отдалечена от пътното платно. И това са двете станции, които измерват официално емисиите от транспорт”, обясни Ивайло Хлебаров.

Данните от проучването, което цитира той са събирани повече от година и са от различни точки от града, използвайки т.нар. дифузионни тръби, събират информация за месечните концентрации на азотен диоксид. Методът, който се използва, е известен и дори се признават от германското правителство и служи като доказателство в германския съд.

“Ние взехме данните, които доброволците са събрали от повече от една година и за един конкретен период ги сравнихме с официалните данни, къде се намират, направили сме някои допълнителни анализи и сме изготвили нашия доклад.

Изводът от доклада е, че има проблем с концентрациите от азотен диоксид, поради това, че не се измерва в близост до пътните артерии. Методът на анализ обаче може да даде конкретни данни само за мястото, където са направени измерванията. По-високите концентрации са измерени на места, където са големи булевардите и има много интензивен трафик, обясни още Хлебаров.

При азотния диоксид няма толкова сериозно изразена сезонност, защото трафикът не намалява дори през отпускарските месеци. Отделно от това през зимата има натрупване и задържане на замърсители и те допълнително утежняват проблема с качеството на въздуха.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.                


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03

Адресите на любовта - Александър Батенберг

Българка ражда на княз Александър Батенберг три двойки близнаци за 7 години Образован, строен, мъжествен, много красив, с бадемови весели очи, с тънки вежди, бяло лице с алени бузи и черни засукани мустачки, 22-годишният княз Александър Батенберг веднага прави много силно впечатление на всички, които се стичат да го посрещат на българска земя...

публикувано на 28.09.24 в 14:00
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36