Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мобилното студио на Радио София

До 4 години S-бан ще свързва Костинброд с метростанция "Обеля"

Божидар Янев на гости за разговор с кмета на Костинброд Трайко Младенов

Проблемите, свързани със сметта, затруднения транспорт, уличната инфраструктура и гробищния парк се оказаха основни за жителите и местната власт на Костинброд при последното посещение и проведено мобилно студио на Радио София.

Хората обсъждат помежду си или в социалните медии, но са малко сигналите до общинското ръководство, не е масово включването им при решаване на проблемите, отбеляза кметът на Костинброд Трайко Младенов:

"Добре е, че по важните въпроси за града общинският съвет е единен, въпреки различните партийни групи в него. На това се дължи и решението, благодарение на което няма дете без място в детска градина."

А ражданията и прирастът в града са радващо големи. На всяка сесия общинският съвет разглежда по стотина разрешителни за строеж.


По последна регистрация в общината живеят около 17 500 души, а реално те са над 30 000. Това обаче се отразява на данъчните постъпления, както и на държавното субсидиране.

Селата са пълни с живот. Хората се заселват да живеят постоянно, но не си сменят адресната регистрация, подчерта Трайко Младенов.

По думите му обмислян е вариант за организиране на собствен транспорт, но след високия скок на цената практически идеята е неосъществима.

Към агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от общината имат искане за премахване на винетките в 3 недълги пътни участъка.

Надявам се, че до 4 години ще е готов S-банът– линията на скоростния влак, който ще прави удобна и бърза връзка с метростанция "Обеля", планира се нова жп гара, каза още кметът.

Колкото до водоснабдяването, кметът изтъкна, че може би ВиК асоциацията, в която членува и Костинброд, вече не е алтернатива: "Ние сме по-силни сами."

Невинаги се ползват от гражданите, но в Костинброд има контейнери за разделно събиране на отпадъците, посочи кметът, а репортер на Радио София потвърди. Някои от тях са изгорели от сгурия, а сега ще бъдат подменени с по-модерни. Развива се и системата за подземни контейнери, допълни Младенов. Когато заработи компостиращата инсталация, в общината ще бъдат поставени и кафяви съдове.

Чуйте разговора в мобилното студио с водещ Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - “Контакт”

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата “Контакт”, посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55

България е включена в световното юбилейно турне на "Огънят на Анадола"

Едно от атрактивните арт събития, които ще завладеят откритите летни сцени у нас в първите дни на август, е спектакълът “Огънят на Анадола“. Артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган ще проведат в страната ни серия от спектакли с най-дълго играното шоу в света, което навършва 25 години. Световните медии..

публикувано на 26.06.24 в 13:13

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28