Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на песента влиза в детските градини

Снимка: Радио София

"На крилете на песента" е проект на Сдружение "София- дух и култура" и Дуо Колаж - Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано), подкрепен от Столична програма "Култура" на Столична община. Пианистката и преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" Мария Русева разказа пред Радио София за проекта", в рамките на който двете с певицата Нона Кръстникова представят изкуството на камерната класическа песен в 15 детски градини в София.

"За първи път в живота си, или един от малкото пъти мога да кажа, че очакванията ми бяха надминати и това, което правим наистина е страхотно. Ефектът, който виждаме върху децата и дори техните преподаватели е огромен и това изключително много ни вдъхновява", сподели музикантката.

Представянето на камерни песни по думите й е един от компонентите на проекта и той включва три основни неща:

"На първо място ние записахме аудио албум с 15 песни от романтични песенни композитори, на второ място издаваме книжка за деца, която ще има QR кодове, които дават достъп до целия музикален албум, а към всяка една от песните има създадена специална илюстрация. Третият компонент е нашето посещение в детските градини, училища и други културни и образователни центрове", отбеляза Русева.

Музикалният албум съдържа песни от Шуберт, Шуман, Брамс, Григ и Менделсон, подходящи за деца и изпълнени от Дуо Колаж. Проектът е съпроводен от конкурс за детска илюстрация и за детски превод. Част от инициативата е и webinar на проф. д-р Кремена Ангелова на тема "Звукозаписът и младия музикант".


"Зад всяка една дума в този толкова кратък поетичен текст, който изразява толкова много стои една цяла картина, понякога и цяла сцена. И всъщност добрите изпълнители на камерни песни са именно тези, които могат да вложат този смисъл във всяка една дума, в начина, по който я произнасят, в начина, по който я локализират. И точно към това се стремим и ние с Нона. Това, което ние правим при децата е един превод на тези песни, като към всяка песен подхождаме по различен начин", сподели тя.

Пианистката отбеляза, че подходът към децата трябва да е внимателен и да се поднесат малко песни, но по такъв начин, че те да могат да ги запаметят и да провокират интереса им в тази посока. Първият спектакъл от поредицата, който предстои е посветен на Шуберт.

"Колкото е изморително, толкова е и удовлетворително и ние си тръгваме винаги окрилени от тези срещи с децата", каза Русева и допълни, че песента на тях им е много близка, тъй като все-още в детските градини тя е застъпена под една или друга форма.


"Има едни теории в нашите среди, че тази музика е много по-елитарна, много по-лесно се възприема инструменталната музика, но не е така. Защото наистина малките деца са свикнали самите те много да пеят и да им се пее, надявам се, че им се пее на децата вкъщи и виждам, че много спонтанно реагират на това нещо, много естествено го приемат", посочи музикантката.

Тя прикани слушателите да потърсят книжката "На крилете на песента", която ще излезе в средата на декември 2022 г. и в която всичко това се поднася на детската аудитория по един много различен начин.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа спря движението на трамваите по бул. "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Два часа до езерото "Ариана" раздават малки дъбчета за бъдещ лес

Софийският планински клуб и "Клуб 200: Дъбче с бъдеще" ще раздават саксии с покълнали дъбчета на желаещите, които наесен ще ги засадят на определен терен край София. Двете организации досега са провели няколко доброволчески залесявания. "Зеленият гигант може да живее над 1000 години, достигайки височина от 60 м. Най-старото дърво в..

публикувано на 29.05.24 в 10:05
Димитър Дилчев

Димитър Дилчев: Спирането и на последния лифт на Витоша е абсурдно и ненормално

Изпаднали сме в безумната ситуация да търсим автобусен транспорт, който да компенсира липсата на лифтове на Витоша, коментира пред Радио София директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „Това е нещо абсурдно и ненормално за този век и за това време. Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а в момента говорим за..

публикувано на 29.05.24 в 09:31

Сряда започва със слънце, следобед - дъжд

Днес облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който по време на гръмотевична буря временно ще се..

публикувано на 29.05.24 в 07:35

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41