Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Човек трябва отрано да рафинира вкуса си

Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:

"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора. 

Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.

Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание. 

Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.

Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките. 

Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Не само храната е фактор за затлъстяването, но и тя

Затлъстяването - здравни и икономически последствия

Според последни данни 33,2 % от населението у нас над 20-годишна възраст е със затлъстяване. Състоянието е по-често срещано при мъжете (38,8%) в сравнение с жените (28,3%). По данни от Националния статистически институт (НСИ) за 2019 г., 62,8% от мъжете и 45,0% от жените на възраст 18 и повече години са с наднормено тегло или затлъстяване...

публикувано на 21.08.25 в 17:54

За говедовъдство без клетки ще стигне инвестиция под 1% от годишния оборот в отрасъла

Повече от 110 000 подписа за забрана на отглеждането на телета в клетки внесе организацията "Невидими животни" в Народното събрание и в Министерството на земеделието. В петицията се настоява за конкретни законодателните промени.     "За разлика от много други въпроси, българите сме по-единни по отношение правата на животните . След..

публикувано на 21.08.25 в 17:15
Снимки: Агенция „Мяра“

За пожарите българите са самокритични, но и взискателни към институциите

Близо три четвърти ( 73,9%) от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите . Дяловете са най-сериозни сред най-възрастните хора, но не са малки дори сред привържениците на сега управляващите партии. 17,3 на сто не са усетили промяна в последните седмици, но избират опцията „В..

публикувано на 21.08.25 в 15:42

Започва TRAP FEST x MOGA FEST – Панчарево Open Air 2025

Младежка енергия, музика, изкуство, къмпинг култура и фестивална магия събира на крачка от София, под открито небе TRAP FEST x MOGA FEST – Панчарево Open Air 2025 от днес, 21 август, до 23 август (събота). В предаването “Радиокафе“ гостува Деян Янков, основател на Фондация “Тротоара“ през 2014 година, а през 2020 тя е с утвърден статут..

публикувано на 21.08.25 в 12:59

"Експедиция Понория" - дигитален пътеводител за насърчаване на туризма в региона

Безплатното мобилно приложение "Експедиция Понория" като дигитален пътеводител за насърчаване на туризма в региона, с помощта на интерактивна карта за опознаване на местните природни богатства. “Това е продължение на нашата работа и нашата инициатива. През последните 2-3 години сме организирали може би 20-30 похода с туристи в района и съвсем естествено..

публикувано на 21.08.25 в 12:52
Д-р Делян Георгиев - кмет на район

Трябва да започне да се инвестира мащабно в кварталите

Районната администрация на “Изгрев” ще премахне 14 негодни за ползване детски площадки от кварталите, поради обективна невъзможност да ги реновира.  От местната администрация се стараят да обновяват по 2-3 площадки годишно. "В район “Изгрев” има общо 94 детски площадки. Някога, когато са строени кварталите ни е мислено за това и почти пред всеки..

публикувано на 21.08.25 в 11:06

30 училища в София сменят директорите си

Готов е протоколът от конкурса за нови директори на училища в страната. В София първоначално конкурси бяха обявени за 35 училища. За няколко обаче нямаше кандидати. От РУО на МОН на София град са изпратили на  Столица.bg пълен списък на директорите, спечели конкурса в 30 училища в София, като сред тях новата учебна година с нови ръководители ще..

публикувано на 21.08.25 в 10:45