Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се преустанови ли замърсяването от ТЕЦ „Бобов дол“?

Изтича срокът за подписката на жителите от близкото Големо село

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: „Грийнпийс“/„За Земята“

Подписката срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Бобов дол“ може да бъде подкрепена и днес, съобщиха от „Грийнпийс" – България.

Тази ТЕЦ е системен замърсител на околната среда: почти непрекъснато изпуска тъмен дим през високия си комин, който няма пречиствателни съоръжения, обгазява съседните населени места, запрашава региона с пепел от въглища, изпуска непречистени води в съседната река, смятат от природозащитната организация.

„Изгарянето на въглища предизвиква както климатични промени, така и замърсяване на въздуха и околната среда на локално ниво с фини прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди – изтъкна пред БНР-Радио София Десислава Микова. – Жителите на с. Големо село – само на 400 метра от площадката на топлоцентралата, са подложени на това замърсяване години наред и се борят за правото си на чист въздух.“

По думите на Микова безпрецедентно е, но Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реши да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол" има разрешително да работи.

През 2019 г. Регионалната инспекция по околната среда е отчела превишение на средноденонощната норма за прахови частици, а за замърсителя серен диоксид – 47 превишения на средночасовата норма при разрешени 24 годишно, осем превишения на средноденонощните норми при разрешени три годишно, както и превишаване на алармения праг в продължение на пет последователни дни през октомври 2019 г. В началото на 2020 г. Басейновата дирекция в Благоевград отчита замърсяване на река Разметаница и на подземни води, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и би трябвало да бъдат защитени. 

За около седмица са изпратени около 700 становища в подкрепа на подписката на жителите в региона на ТЕЦ-а, допълни Микова.

С подписката се настоява за:

  • Поставяне на измервателна станция за следене на качеството на въздуха;
  • Ежедневна информация за замърсяването от теца, достъпна за всеки;
  • Спиране на централата, ако нарушава нормите за замърсяване;
  • Край на горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10