Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ представи сборника "Училище за приказки", написан от украински деца

Снимка: УНИЦЕФ България

„Мама ме прегърна и ме успокои. Призракът вече го нямаше в стаята, а представлението беше свършило. Дали призракът си беше тръгнал, заедно с актьорите? Излиза, че в живота не всичко е както изглежда, но винаги можеш да намериш светлината в мрака.“ 
Това е кратък откъс от приказката „Винаги можеш да намериш светлината в мрака“, написана от 9-годишната Ярослава Парамей от Одеса. Текстът е включен в сборника „Училище за приказки", който Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ, представи у нас, по повод Световния ден на бежанците – 20 юни.

Сборникът е съставен от приказки, написани от украински деца, избягали от войната в Украйна и намерили убежище в България

Как УНИЦЕф подпомогна украинските деца и възрастни от началото на тази година, разказа пред БНР-Радио София Боряна Гидикова – мениджър „Комуникации“ на организацията.

Тези приказки са писани в последната 1 година, когато над 55 хиляди деца получиха временна закрила в България, бягайки от войната в Украйна. УНИЦЕФ подкрепя над 17 образователни центрове в цялата страна, един от които е този в София, наречен „Отворени врата“, разказа Гидикова и посочи, че съвместно с правителството на САЩ там са провеждани в продължение на година различни работилници, уроци по български език и най-различни образователни дейности, с които помагат на децата на Украйна да се социализират и станат част от нашето общество.

Книгата „Училище за приказки“, написана от украинските деца на украински, е преведена на български и английски и е част от една Работилница за приказки, в която над 50 деца са участвали онлайн и присъствено. По думите на тяхната преподавателка и украинска писателка Виктория Селина, тези семинари са се превърнали в емоционална подкрепа за децата, на които им липсваха семействата и приятелите.

Повечето приказки, всъщност са разкази за това, как децата си представят отново тяхната среща с близките им или как войната свършва. Но не само за война се разказва в тези приказки, безкрайно е детското въображение – може да срещнете всякакви чудни, вълшебни герои, посочи Гидикова.

Тя поясни, че книгата е налична на хартиен носител и в момента се подготвят още екземпляри, които ще се разпространяват в книжарниците и в някои училища, където учат украински деца, които благодарение на УНИЦЕФ са част от българската образователна система, книгата е налична и онлайн, всеки заинтересован може да я свали безплатно от сайта на УНИЦЕФ.

Това са приказки,  писани от деца за други деца, а не някакви сложни, свързани с войната материали, допълни тя.
В разговора ще разберете, какво сочат драматичните данни на УНИЦЕФ по отношение на бежанците от Украйна.

„Украинските бежанци са част от една много по-голяма група от хора, които бягат от различни конфликти, от болести и пандемии, буквално от цял свят. Към Държавната агенция за бежанците са регистрирани огромен брой молби за международна защита, през изминалата година – 20 407, от които 5141 са на деца, като над 3 хиляди от тях са непридружени, разделени от семействата си, посочи още Боряна Гидикова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Районът около 29-а детска градина се облагородява  Снимки: Ивайло Кукурин

Обособяват паркинг и улица до 29-а детска градина в район "Младост"

От МРРБ са осигурени средства за многоетажния паркинг, който ще замени буферния до метростанция "Младост 3". Изготвя се техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка. Очаква се процедурата да започне до края на юли. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на район "Младост" Ивайло Кукурин. Обществената поръчка за..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език . "Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все по-актуални и търсени специалисти с подготовка по управление на кризи, сигурност, криминална..

публикувано на 18.06.24 в 09:28

Слънчево, до 31 градуса в София

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони и Североизточна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Ще е горещо и максималните температури ще са между 32° и 37°, в София - около 31° . По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще..

публикувано на 18.06.24 в 07:15

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04